Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Η Απόφαση της Δικαιοσύνης στην Δίκη της "Χρυσής Αυγής"

Η 7η Οκτωβρίου 2020 θα μείνει στην μνήμη μας, σαν θύμιση της αρχής (και όχι του τέλους) του αγώνα κατά του Ναζισμού, Φασισμού και πάσης φύσεως Ολοκληρωτισμού. Η πολύκροτη "Δίκη της Χρυσής Αυγής" έφτασε στο τέλος της και σηματοδοτεί το ξεκίνημα μίας νέας μάχης για να ξεριζώσουμε τον Φασισμό και τις εκατοντάδες παραφυάδες του, πρώτα και κύρια από την ψυχή και το πνεύμα μας, σε προσωπικό επίπεδο, και μετά από τον Κοινωνικό Ιστό και την Πολιτική Ζωή της Χώρας.
Η Ελληνική Δικαιοσύνη έκανε το "καθήκον" της για πρώτη φορά, αφού πήρε μία δύσκολη απόφαση και καταδίκασε την "Χρυσή Αυγή" ως "ΕΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ". Και λέω για πρώτη φορά, γιατί δεν στάθηκε στο "Γράμμα" αλλά στο "Πνεύμα" του Νόμου, παρά την εισήγηση της Εισαγγελέως και τις ομολογουμένως πολλές "λογικές αμφιβολίες" των όποιων "περιστασιακών" στοιχείων που προέκυψαν.
Έδειξε μία σοβαρότητα, ευρύτητα πνεύματος και ΄"Δημοκρατικότητα" που δεν έχει επιδείξει σε πλείστες όσες υποθέσεις έχουν φτάσει στα έδρανα, από εργατικές διεκδικήσεις και αφορούν κατάλυση και παραβίαση του "Συντάγματος", από τους εκάστοτε Κυβερνώντες και τα αλλοπρόσαλα και "Φασιστικά" νομοθετήματα που προωθούν και διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και τις κοινωνικές δομές του κολοβού "Κράτους Πρόνοιας".

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Π

Α

Υ

Λ

Ο

Σ
Φ

Υ

Σ

Σ

Α

Σ

ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ: Η Ελληνική Κοινωνία και η Δημοκρατία, οφείλει πολλά στον Παύλο Φύσσα. Η δολοφονία του αποτέλεσε την θρυαλλίδα των εξελίξεων και το αίμα του το λίπασμα του "Αντιφασιστικού Αγώνα". Ο θάνατος του πυροδότησε τα αγωνιστικά και δημοκρατικά "αντανακλαστικά" των πολιτών, που μέχρι εκείνη την στιγμή βρίσκονταν εν υπνώσει και με την αδιαφορία και ανοχή τους, εξέθρεψαν την "Χρυσή Αυγή" και την κατέστησαν Κοινοβουλευτικό Κόμμα με ισχυρή παρουσία στην Ελληνική Βουλή.
Πολλές φορές ακούω το ερώτημα: "Γιατί τον Παύλο Φύσσα;". Μα είναι προφανές!! Ο Παύλος ανήκε σε ένα "Χώρο" τον λεγόμενο "Αντιεξουσιαστικό" (όχι αυτόν με τις βόμβες Μολότωφ και των καταστροφών της κοινωνικής και ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών, με τα "σκοτεινά" πολιτικά κίνητρα), με ακτιβιστική δράση.
Η νοοτροπία και η πρακτική του Χώρου αυτού, δεν ήταν η παθητική και "δειλή" αντιπαράθεση, αλλά η σύγκρουση και η "μάχη" των ιδεών σε κάθε τοπικό και κοινωνικό πεδίο και η ευθεία και γενναία αντιπαράθεση. Ο Παύλος την υπηρέτησε μέσα από την "Μουσική" του, τις δράσεις και τον καθημερινό του αγώνα. Αποτελούσε λοιπόν, ευθεία απειλή για τους Φασίστες της "Χρυσής Αυγής" και την προσπάθεια επιβολής της κυριαρχίας τους στις τοπικές κοινωνίες και την καλλιέργεια "φόβου" στον Πολίτη!
Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η ρήση: "Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αίμα". Εμείς μπορούμε να πούμε απλώς ένα: "Ευχαριστούμε Παύλο!!"



ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΑ" (7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020)

«Παύλο μου, νικήσαμε».: Η κραυγή της μάνας του Παύλου Φύσσα και τα υψωμένα χέρια της προς τον ουρανό, σφραγίζουν την πιο σημαντική και ιστορική δίκη της Μεταπολίτευσης, ίσως μαζί με αυτήν της «17Ν». Η εικόνα της Μάγδας Φύσσα, οι πανηγυρισμοί χιλιάδων διαδηλωτών κατά του φασισμού και κατά του νεοναζιστικού μορφώματος που κατάφερε να μπει στην ελληνική Βουλή, είναι τα γεγονότα που ξεχωρίζουν αυτήν την ημέρα που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες όλων μας.
Το δικαστήριο και οι δικαστές, μετά από μια διαδικασία που κράτησε 5,5 χρόνια, και μετά από 7 χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η καταδίκη του «Φύρερ» της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου και των πρώην βουλευτών για σύσταση αλλά και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι ιστορική και δεν έχει παγκοσμίως άλλο τέτοιο παράδειγμα.
Είναι πολύ σημαντική η ερμηνεία του δικαστηρίου διότι επί της ουσίας λέει ότι ο Μιχαλολιάκος και τα πρωτοπαλίκαρά του είχαν τη διεύθυνση μιας οργάνωσης μαχαιροβγαλτών, τραμπούκων, φασιστών που σκότωσαν ανθρώπους, που τραυμάτισαν άλλους, που προκάλεσαν καταστροφές αλλά και που έφτιαξαν μια «μαύρη σελίδα» στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας.
Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, το πρώτο κόμμα που χαρακτηρίζεται έτσι και πλέον όλοι θα περιμένουμε ποιοι από τους κατηγορούμενους θα πάνε φυλακή και για πόσο χρόνο. Είναι μια απόφαση που βάζει τέλος στις προσπάθειες κάποιων να στήσουν ένα φασιστικό «μαγαζί» στη χώρα. Τερματίζει τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης και αποτελεί όχι μόνο δικαίωση για την οικογένεια Φύσσα αλλά και για τα κινήματα που έκαναν μεγάλους αγώνες προκειμένου να καταδικαστούν οι Χρυσαυγίτες.
Είναι ένα ηχηρό μήνυμα της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε μορφής φασισμό, είναι μια ιστορική νίκη των δημοκρατικών θεσμών, των κοινωνικών κινημάτων, του αντιφασιστικού αγώνα στην Ελλάδα και όχι μόνο. Η ποινή για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι από 5 έως 15 έτη, με ελαφρυντικό 1-5 έτη. Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι 5-15 χρόνια κάθειρξη με ελαφρυντικό 2-8.
Είναι κρίσιμο επομένως το σκέλος των ελαφρυντικών που θα δοθούν στους καταδικασμένους πλέον Χρυσαυγίτες. Αλλά και αν θα υπάρχει ανασταλτικός χαρακτήρας στις ποινές. Είναι επομένως πολύ κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την απόφαση που θα λάβει το δικαστήριο επί των ποινών. Για το αν θα πέσουν στα μαλακά ή θα εκτίσουν ποινή κάθειρξης για αρκετά χρόνια.

Τι προβλέπει η απόφαση: Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας επτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Ν. Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφασή του κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παν. Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κων. Μπαρμαρούση, Ευσ. Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο , λόγω παραγραφής.
Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γεμενή Κασιδιάρη Μιχαλολιάκο λαγό μίχο και Μπούκουρα. τέλος το δικαστήριο κατά περίπτβση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη ολποκατοχή. Η εκδφώνηση της απόφασσης έγινε δεκτή με χειροκροτήματα ενώ η μητέρα του παύλου Φύσσα βγήκε έξω από το ακροατήριο φωνάζοντας και κλαίγοντας προς τους συγκεντρωμένους. «Γιε μου τα κατάφερες» και ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της κόρης της.

ΤΡΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ

Κάνετε κλικ για να αλλάξετε το βίντεο

Οι άλλες αποφάσεις: Ο Παύλος δικαιώθηκε με την καταδίκη του μαχαιροβγάλτη Γιώργου Ρουπακιά αλλά και εκείνων που συμμετείχαν στη δολοφονία του. Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι ένοχοι οι: Γιώργος Ρουπακιάς, Αναστάσιος - Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης - Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης (Γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης), Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.
Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.
Αναφορικά με το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) το δικαστήριο το μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη Μιχαλολιάκο, Λαγό Μίχο και Μπούκουρα.
Τέλος το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη ολποκατοχή.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο συλλαλητήριο έξω από το Δικαστήριο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας την ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης της Δικαιοσύνης, παρεβρέθηκαν όλα τα Κόμματα της Χώρας, με εξαίρεση την "Νέα Δημοκρατία". Καταλαβαίνω την μη παρουσία κυβερνητικών παραγόντων και Υπουργών, γιατί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παρέμβαση στην αυτόνομη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Οι κομματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις της "Νέας Δημοκρατίας" τι δικαιολογία έχουν; Λυπηρό!!

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Άδωνις Γεωργιάδης - "Η Ακροδεξιά Ανάπτυξη"

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Άδωνις Γεωργιάδης: Γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα, κατάγεται από το Αμύνταιο της Φλώρινας και μεγάλωσε σαν γνήσιος αστός στην Εκάλη. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών: Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Εκεί οργανώθηκε αρχικά στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και έπειτα στους «Νέους Ορίζοντες», την οργάνωση νεολαίας της Πολιτικής Ανοιξης.
Τον Μάρτιο του 1992 ήταν μέλος της ομάδας «Πρωτοβουλία για την Προστασία της Ελληνικής Ιστορίας» (ΠΠΕΙ) που προκάλεσε τη σύγκληση φοιτητικής συνέλευσης για το Μακεδονικό. Ο Γεωργιάδης ήταν κεντρικός ομιλητής της ομάδας, που διακίνησε ένα φυλλάδιο με βιβλιογραφικές αναφορές σε υποστηρικτές της δικτατορίας και αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.
Η ακροδεξιά φιλοσοφία, η φασιστική νοοτροπία και η άκρως εθνικιστική συμπεριφορά του τον οδήγησαν στην φυσικό πολιτικό του χώρο του "Χουντοδεξιού" κόμματος "ΛΑΟΣ" (Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός) του Γιώργου Καρατζαφέρη. Εξελέγη βουλευτής με το ΛΑΟΣ στη Β΄ Αθηνών το 2004, το 2007 και το 2009. Έκπροσωπος Τύπου την περίοδο 2003-2007, ενώ διετέλεσε γραμματέας της ΚΕ και του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.
Διεγράφη το 2012 από το ΛΑΟΣ και λίγες ημέρες αργότερα προσχώρησε στη ΝΔ και εξελίχθηκε σε ακραιφνή "Σαμαρικό". Εκλέχθηκε βουλευτής Β΄ Αθηνών τον Μάϊο και τον Ιούνιο του 2012 και τον Ιανουάριο του 2015.
Έχει διατελέσει Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, στην κυβέρνηση Παπαδήμου και Υπουργός Υγείας (2013-2014).
Έλαβε μέρος στην διαδικασία εκλογής Προέδρου την ΝΔ και μετά την ήττα του, προσδέθηκε στο άρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από το 2016 εκτελεί καθήκοντα Αντιπροέδρου στην ΝΔ. Για την θερμή υποστήριξη στο πρόσωπο του Κυριακού Μητσοτάκη αμοίφθηκε με την υπουργοποίησή του στο νευραλγικό και καίριο πόστο του "Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων".


"Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"

Δεν υπάρχει αρνητικό προσωπικό, πολιτικό και πολιτισμικό χαρακτηριστικό, που να μην διαθέτει ο Άδωνις στην φαρέτρα του. Ακροδεξιός, Φασιστάς, Ρατσιστής, Εθνικιστής, Αντισημιτιστής, Αντιισλαμιστής, Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας, Αντικομουνιστής, Χουντικός, Υπερφίαλος, Εγωκεντρικός, Είρωνας, Παντογνώστης, Ραδιούργος και Αγνώμων.
Καλά θα πείτε, δεν του βρίσκεις τίποτα θετικό; Φυσικά και έχει θετικά: Είναι οργανωτικός, επίμονος, στοχοπροσηλωμένος και δουλευταράς. Είτε βιβλία πουλάει, είτε ηγείται στο Υπουργείο, είναι ακούραστος και πολυσχιδής. Με συνεχείς συνεντεύξεις, καταχωρήσεις στα Social Media, δεν φοβάται να πάρει "πολιτική" θέση και έχει συγκροτημένο λόγο.
Τι να το κάνεις όμως; Ο προσανατολισμός είναι λανθασμένος και η όποια επιτυχία του θα είναι εναντίον των λαϊκών συμφερόντων και της κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης. Τα όσα έχει πεί κατά καιρούς, θέλουν την Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος για να τα αναφέρεις! Τελευταίο: η αναφορά για τις μαθητικές καταλήψεις και ο χαρακτηρισμών των παιδιών ως "αλητάκια"!!!


Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Fan Club: "Χαρδαλιάς"

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Νίκος Χαρδαλιάς: Ο 52άρης Αθηναίος από τον Βύρωνα πολιτικός (για δύο θητείες Δήμαρχος Βύρωνα 2003-2014) είναι ο νέος σταρ στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναβαθμίσθηκε τον Μάρτη του 2020 από Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας σε Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Θεωρήθηκε ότι ανταπεξήλθε με επιτυχία όλες τις δυσκολίες διαχείρισης της Πανδημικής Κρίσης του Κορωνοϊού Covid-19 και ανέλαβε την εκπροσώπηση της Κυβέρνησης και την ενημέρωση των Πολιτών μαζί με τον Επιδημιολόγο καθηγητή κ. Τσιόδρα.
Από αυτή του την επαφή με το κοινό, απέκτησε συμπάθειες μεταξύ των πολιτών και ιδιαίτερα του γυναικείου πληθυσμού. Ένα σύγχρονο ΝεοΔημοκρατικό "Sex Symbol". Το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα από αναφορές για το "ελκυστικό ανδρικό προφίλ" του και την γεμάτη "Sex Appeal" εμφάνισή του.
Δεν έχω γνώμη για τον "κτηνώδη αντρισμό" που αποπνέει, οι γυναίκες είναι αρμόδιες να κρίνουν... αλλά για τον τρόπο συμπεριφοράς του, έχω πολλά να πω!!
Σε αντίθεση με τον μειλίχιο κ Τσιόδρα, ο Νικολάκης είναι απίστευτα "Brutal". Εκφράζεται με εξαιρετικά απότομο, πατερναλιστικό και άκομψο ύφος (όχι απαραίτητα λεκτικό) και μου δημιουργεί την εντύπωση "εκκολαπτόμενου κρυφοφασιστάκου"!! Ο "Τιμωρός" έρχεται !!!


FAN CLUB - "CHARDALIAS"

Για τους πολλούς και πολλές που συμπαθούν τον Νικολάκη και αποτελούν ένα ιδιόμορφο κοινό θαυμαστών, αφιερώνω μερικές "πειραγμένες" γελοιογραφίες. Νομίζω ότι δεν απέχουν πολύ από την ζοφερή πραγματικότητα!!!

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ
ΤΑ
ΜΕΤΡΑ
Η
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Ηλίας Μόσιαλος: "Σύνοψη 20 Σημείων για τον Κορωνοϊό"



ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ

Ο Ηλίας Μόσιαλος: Καταγωγή Δραμινός, εξηντάρης. Στα πρώϊμα νιάτα του ως φοιτητής, ήταν επικεφαλής της Οργάνωσης της "ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος" στην Ιατρική Αθηνών. Μετά "Πασόκος" και τώρα πολιτικά "ανένταχτος" (sic), αλλά φαίνεται να λοξοκοιτάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πάντως είναι διαπρεπής Έλληνας καθηγητής της "Πολιτικής της Υγείας" στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE - London School of Economics).
Εξελέγη βουλευτής το 2009 με το ΠΑΣΟΚ και το 2011 ανέλαβε Υπουργός Επικράτειας με καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, θέση που διατήρησε μέχρι και τον Νοέμβριο του 2011.
Τον Μάρτιο του 2020 ανέλαβε αμισθί θέση ως κεντρικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της Πανδημίας κορονοϊού 2019–20.
Συμπαθής, τεχνοκρατικά άψογος, ισορροπημένος, με συγκροτημένη σκέψη. Επειδή έχει όλα αυτά τα προσόντα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ότι λέει, γιατί το μάτι του μου φαίνεται λίγο πονηρό!
Ανάρτησε στο FaceBook μία "σύνοψη" είκοσι σημείων για τον Κορωνοϊό που την βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και την αναδημοσιεύω...



ΣΥΝΟΨΗ 20 ΣΗΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

"Πέρασαν περίπου 9 μήνες από τη διαπίστωση της νέας ασθένειας που πλέον όλοι γνωρίζουμε ως νόσο του COVID-19. Το 2020 είναι η χρονιά της πανδημίας και του lockdown, που φρέναρε την οικονομία του πλανήτη και επηρέασε πολυδιάστατα τη ζωή όλων μας, ευπαθών και μη, γονέων και μη, εργαζομένων και μη. Τι μάθαμε όμως έπειτα από 9 μήνες παρατήρησης και αξιολόγησης συμπεριφορών και επιστημονικής έρευνας; Και, άλλο ένα ερώτημα ακόμα πιο σημαντικό: τι πρέπει να κάνουμε τώρα;

  1. Η νόσος του COVID-19 δεν «είναι μια γρίπη» και η θνητότητά της είναι πολλαπλάσια της γρίπης. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη πέθαναν περίπου 196.000 άνθρωποι από COVID-19, ενώ τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εκτιμούν πως υπήρχαν 24.000-62.000 θάνατοι που σχετίζονται με τη γρίπη κατά τη διάρκεια του 2019-2020.

  2. Οι επιπτώσεις της νόσου διαφοροποιούνται σημαντικά ανά ηλικιακή ομάδα και ενώ όλοι μπορούν δυνητικά να κολλήσουν, η θνητότητα είναι δυσανάλογα μεγάλη στις μεγαλύτερες ηλικίες, και ειδικότερα στους άνδρες άνω των 60.

  3. Τα υποκείμενα νοσήματα, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και τα αναπνευστικά νοσήματα, μπορούν να εντείνουν την επίπτωση της νόσου. Αρα χρειάζεται έλεγχος των υποκειμένων νοσημάτων.

  4. Το ποσοστό των ασθενών που βιώνουν τη νόσο ασυμπτωματικά είναι σημαντικό και αυτό δυσχεραίνει τον έλεγχο της διασποράς. Τo CDC τον Ιούλιο εκτιμούσε ότι τουλάχιστον το 40% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με COVID-19 είναι ασυμπτωματικά.

  5. Οι ιατρικές επιπτώσεις είναι συστημικές και δεν αφορούν μόνο το αναπνευστικό σύστημα. Δυστυχώς μπορεί να είναι και μακροχρόνιες, ακόμη και στους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

  6. Ο ιός μεταδίδεται και με σταγονίδια και αερογενώς, άρα χρειάζεται συστηματικός έλεγχος και προστασία για την αερογενή μετάδοση και αερισμός με φρέσκο αέρα στους κλειστούς χώρους.

  7. Δεν είναι εποχική νόσος, αλλά παρατηρούμε μικρότερη ένταση το καλοκαίρι, και γιατί κινούμαστε σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και γιατί έχουμε μάθει να προστατευόμαστε εφαρμόζοντας φυσικές αποστάσεις και φορώντας μάσκα.

  8. Ο ιός δεν έχει εξασθενήσει. Εχουμε περισσότερα κρούσματα σε σύγκριση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, και λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί τα κρούσματα αφορούν νεότερα άτομα τώρα. Αν όμως ξεφύγει ο αριθμός των κρουσμάτων θα υπάρξει διασπορά στις ευπαθείς και στις ευάλωτες ηλικιακά ομάδες.

  9. Η μετάδοση είναι ευκολότερη στους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός και μεγάλες συγκεντρώσεις. Αυτό επιβάλλει τη λήψη μέτρων έτσι ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση στους κλειστούς χώρους και περισσότερα δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς. Προσαρμοσμένοι εργασιακοί μετασχηματισμοί πρέπει να δρομολογηθούν, όπως λιγότεροι εργαζόμενοι ανά χώρο και ενθάρρυνση της τηλεργασίας, καθώς και δυνατότητα στoυς ευπαθείς ή τους σχετιζόμενους με ευπαθείς ομάδες, να συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι. Στα σχολεία εφόσον δεν γίνεται μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, λόγω δημοσιονομικού προβλήματος όπως δήλωσε η κυβέρνηση, τότε πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα υπόλοιπα μέτρα: μάσκες, υγιεινή χεριών και φρέσκος αέρας στις αίθουσες, και συνέχιση της τηλεκπαίδευσης για τα παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν γονείς και παππούδες/γιαγιάδες που ανήκουν σε αυτές.

  10. Χρειάζεται σαφής και σταθερή εθνική στρατηγική και επικοινωνιακή πολιτική, χωρίς αλλαγή των μηνυμάτων αλλά προσαρμογή αυτών όταν αλλάζουν τα επιστημονικά δεδομένα. Η μάχη κατά της πανδημίας δεν είναι σπριντ, και δεν θα είναι ούτε μαραθώνιος. Η μάχη είναι όμως αγώνας για δρομείς μεγάλων αποστάσεων και χρειάζονται αντοχές.

  11. Η εθνική στρατηγική οφείλει να προσεγγίσει την πανδημία διεπιστημονικά. Η αντιμετώπιση της πανδημίας θα βελτιωθεί σημαντικά με τη συμβολή ειδικών στους επιστημονικούς τομείς της δημόσιας υγείας, συμπεριφοράς, κοινωνιολογίας, ανθρωπολογίας, μεγάλων δεδομένων και επιχειρησιακής έρευνας.
  12. Η αντιμετώπιση των διαφωνούντων με τα μέτρα δεν μπορεί να γίνεται μόνο με διοικητικές παρεμβάσεις. Χρειάζεται κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Αλλά αυτό προϋποθέτει τη σύμπραξη της πολιτείας με τα πολιτικά κόμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών, και τους κοινωνικούς φορείς. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συναινετική και εθνική.

  13. Εχουμε ενθαρρυντικά νέα όσον αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση, όπως η χρήση κορτικοστεροειδών - όπως η δεξαμεθαζόνη - σε COVID-19 ασθενείς που νοσούν σε κρίσιμη ή σοβαρή κατάσταση. Η ρεμδεσιβίρη επίσης αποτελεί θεραπευτική αγωγή για τους ασθενείς που χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο, και είμαστε σε αναμονή για αποτελέσματα από μελέτες με θεραπευτικά αντισώματα και άλλες θεραπείες. Εχουμε επίσης καλύτερη χρήση οδηγιών στις ΜΕΘ με αποτέλεσμα τη μείωση της θνητότητας στις ΜΕΘ για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

  14. Μάθαμε επίσης ότι δύο φάρμακα που διαφημίστηκαν παλιότερα ως «σωτήρια» απέχουν πολύ από το να τιμούν τον τίτλο, γιατί δεν δουλεύουν. Η προσθήκη της αζιθρομυκίνης και της υδροξυχλωροκίνης στη θεραπευτική αγωγή δεν βελτίωσε τα κλινικά αποτελέσματα.

  15. Γνωρίζουμε πως όσον αφορά την ανοσία, για παράδειγμα στην Ισλανδία, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που εξετάστηκαν είχε αναπτύξει αντισώματα τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά τη διάγνωση.

  16. Οι χώρες που επιδίωξαν να πετύχουν ανοσία της αγέλης, είτε άμεσα είτε έμμεσα, απέτυχαν. Στη Σουηδία, με χαλαρότερα μέτρα αρχικά αυτό δεν επιτεύχθηκε και λιγότερο από το 10% του πληθυσμού προσβλήθηκε από τον ιό.

  17. Θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το σουηδικό παράδειγμα; Ναι, υπό τους εξής όρους:
    - αν το 50% των εργαζομένων τον Μάρτιο ήταν σε τηλεργασία όπως στη Σουηδία
    - αν είχαμε τη μικρή πυκνότητα του πληθυσμού της Σουηδίας
    - αν ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων πήγαινε στη δουλειά με ποδήλατο ή περπατώντας
    - αν είχαμε τη δομή της σουηδικής οικογένειας, που οι ηλικιωμένοι δεν μένουν μαζί με τα εγγόνια τους και περίπου το 50% είναι μονογονεϊκές οικογένειες
    - αν οι πολίτες είχαν την ίδια εμπιστοσύνη στους θεσμούς όπως οι Σουηδοί και ακολουθούσαν σχεδόν όλοι τις οδηγίες των ειδικών
    - αν είχαμε δεχθεί να έχουμε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, που πλησιάζει τις 6.000 στη Σουηδία.

  18. Είδαμε τις αδυναμίες του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα: ένα ανεπαρκές σε υποδομές εκπαιδευτικό σύστημα κι ένα σύστημα υγείας με πολλά λειτουργικά κενά. Εγιναν σημαντικές προσπάθειες ενίσχυσης του συστήματος υγείας αλλά χρειάζονται πλέον δομικές αλλαγές. Πρέπει να γίνουμε ένα κοινωνικό κράτος που βασίζεται σε ουσιαστικές και ποιοτικές υπηρεσίες.

  19. Η διακοπή στις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της Οξφόρδης δεν είναι ένα βήμα πίσω, είναι σημείο ελέγχου της μελέτης. Είναι θετικό ότι υπάρχει διαφάνεια. Είναι πιθανό να έχουμε εμβόλιο στους επόμενους μήνες αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τη διάρκεια της ανοσίας και το ποσοστό του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί.

  20. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη φάση. Γνωρίζουμε ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας λειτουργούν. Εχουμε κάποια μέσα θεραπευτικής αντιμετώπισης και καλύτερη υποδομή στο σύστημα υγείας, και θα γίνουν έγκαιρα και οι εμβολιασμοί για τη γρίπη. Πρέπει όμως να σχεδιαστεί προσεκτικά η επιστροφή στους εργασιακούς χώρους. Να υπάρχει συστηματική επιτήρηση στα σχολεία και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και επάρκεια σε διαγνωστικά τεστ.

Οπως είχα τονίσει από την αρχή της πανδημίας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σχέδιο για τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας, τα στρατόπεδα, τις φυλακές και τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, για να αποφύγουμε την αυξημένη διασπορά της νόσου στους χώρους αυτούς. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αντανακλαστικές κινήσεις και αποσπασματικές δράσεις".
Ηλίας Μόσιαλος

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: "Ο Σωτήρας του Καπιταλισμού"


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: "Ο ΣΩΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ"

"Λένε κάποιοι, πότε σοβαρά πότε στ' αστεία ότι ο καπιταλισμός είναι κορονοϊός. Αν παρακάμψουμε το χιούμορ, είναι λάθος. Από κοινωνική άποψη ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ο κορονοϊός είναι καπιταλισμός, μάλιστα καπιταλισμός, ίσως στην πιο καθαρή του μορφή.
Πολλοί δουλεύουν περισσότερο (αν δουλεύουν) για λιγότερα χρήματα, καταναλώνουν λιγότερο, περικόπτονται κοινωνικές δαπάνες εκτός ίσως από την υγεία (αν γίνεται κι αυτό), οι πολίτες μένοντας σπίτι ενημερώνονται κυρίως από μαίηνστριμ μέσα (δεν εννοώ τις επιστημονικές πληροφορίες, αλλά τις ποικίλες κοινωνικές διαστάσεις της πανδημίας) που εξαρτώνται όλο και περισσότερο οικονομικά και σε περιεχόμενο, από τις επίσημες και κυβερνητικές πηγές.
Περιορίζονται ουκ ολίγες ελευθερίες στο όνομα της ασφάλειας, αρκετοί σιωπούν νομίζοντας πως «θα λογαριαστούν μετά», μπροστά στον ανεξέλεγκτο κίνδυνο προσεύχονται να μη γίνει το κακό, ζουν μια ζωή περιορισμένη, εξατομικευμένη και κατά μόνας, χωρίς συλλογικότητα. Κι ο ελεύθερος χρόνος αφιερώνεται κυρίως στην οικογένεια.
Και στο όνομα του κορωνοϊού αποκρύπτονται πλείστες κοινωνικές ανισότητες, ιδιαίτερα οι ταξικές. Αποκρύπτονται γενικά οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά και οι ανισότητες των ανθρώπων απέναντι στον επιδημιολογικό κίνδυνο και τις κοινωνικο-οικονομικές του προεκτάσεις, επιβάλλονται μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στα ήδη πληγέντα κοινωνικά στρώματα μετά την υγειονομική κρίση.
Κι από πίσω περιμένουν στη σειρά να πουλήσουν την πραμάτεια τους τσαρλατάνοι του «ελληνικού DNA», ή έμποροι μεταφυσικών ελπίδων-μιας και η ζωή σ' αυτή τη ζωή μοιάζει όλο και πιο δυστοπική. Ο κορονοϊός, εντέλει, μοιάζει με σωτήρα ενός αρχαϊκού καπιταλισμού..."

Γιώργος Πλειός
Καθηγητής Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ (ΕΚΠΑ)
14 Απριλίου 2020
Πηγή:

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Τσόμσκι: Κορωνοϊός και Καπιταλισμός

Avram Noam Chomsky
Κορωνοϊός: Μια Κολοσσιαία Αποτυχία της Νεοφιλελεύθερης Εκδοχής του Καπιταλισμού

Για τον μεγάλο διανοητή Νόαμ Τσόμσκι, το κυριότερο μάθημα της πανδημίας κορωνοϊού είναι ότι η κρίση αντιπροσωπεύει «μια άλλη κολοσσιαία αποτυχία της νεοφιλελεύθερης εκδοχής του καπιταλισμού» και η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των χειρισμών από τους «κοινωνιοπαθητικούς παλιάτσους που διοικούν την κυβέρνηση» στην Ουάσιγκτον.
«Είναι μια άλλη κολοσσιαία αποτυχία της νεοφιλελεύθερης εκδοχής του καπιταλισμού. Μαζική αποτυχία. Εάν δεν μάθουμε αυτό το μάθημα, θα επαναληφθεί χειρότερα την επόμενη φορά».
«Είναι πολύ προφανές τι συνέβη. Μετά την επιδημία SARS το 2003, οι επιστήμονες γνώριζαν πολύ καλά ότι υπήρχαν και άλλες πανδημίες που θα προέρχονταν, πιθανώς από την οικογένεια των κοροναϊών. Θα ήταν δυνατόν να έχουμε προετοιμαστεί σε αυτό το σημείο. Σχεδόν με τον τρόπο που γίνεται με τη γρίπη. Έχετε ένα νέο εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο, επειδή υπάρχουν μικρές παραλλαγές, αλλά είναι έτοιμοι για αυτό και παράγεται γρήγορα».
«Υπάρχουν δύο δυνατότητες για να γινόταν αυτό.. Εταιρείες φαρμάκων: έχουν τους πόρους, είναι εξαιρετικά πλούσιες λόγω των δώρων που τους προσφέρουμε. Δεν θα το κάνουν. Παρατηρούν τα σήματα της αγοράς. Τα σήματα της αγοράς λένε ότι δεν υπάρχει κέρδος για να προετοιμαστείτε για την καταστροφή που έρχεται παρακάτω».
«Και έπειτα έρχεται το νεοφιλελεύθερο σφυρί: ότι οι κυβερνήσεις δεν επιτρέπεται να κάνουν τίποτα, ότι οι κυβερνήσεις είναι το πρόβλημα και όχι η λύση».

Επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια απόλυτη καταστροφή λόγω της συμμορίας που διαχειρίζεται την Ουάσιγκτον. Ξέρουν μόνο να κατηγορούν όλους στον κόσμο εκτός από τον εαυτό τους, και είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή. Οι ΗΠΑ είναι τώρα το επίκεντρο της κρίσης. Είναι η μόνη χώρα που είναι τόσο δυσλειτουργική που δεν μπορεί καν να παρέχει δεδομένα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για θανάτους και λοιμώξεις».
«Έτσι, τον Φεβρουάριο, η πανδημία μαίνεται ήδη. Όλοι το γνωρίζουν έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες… Ακριβώς στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Τραμπ βγαίνει με τον νέο του προϋπολογισμό για τον επόμενο χρόνο. Αξίζει να τον κοιτάξετε προσεκτικά. Περαιτέρω περικοπές για το Κέντρο Ελέγχου Νόσων και άλλα τμήματα της κυβέρνησης που σχετίζονται με την υγεία, για να τα μειώσουν περαιτέρω εν μέσω μιας πανδημίας. Αύξηση της χρηματοδότησης για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, περαιτέρω επιδοτήσεις για την καταστροφή της οργανωμένης ανθρώπινης ζωής στο άμεσο μέλλον. Και φυσικά, περαιτέρω χρηματοδότηση για το στρατό, που είναι ξεχειλωμένος και εκτός ελέγχου, και περαιτέρω χρηματοδότηση για το διάσημο τείχος του Τραμπ».
«Αυτό σου λέει κάτι για τη φύση των κοινωνιοπαθητικών παλιάτσων που διοικούν την κυβέρνηση και τη χώρα που υποφέρει από αυτήν».
«Τώρα αναζητούν απεγνωσμένα να κατηγορήσουν κάποιον άλλο, να κατηγορήσουν την Κίνα, να κατηγορήσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και αυτό που κάνουν είναι πραγματικά εγκληματικό. Αχρηστεύουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – τι σημαίνει αυτό; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δρα σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε φτωχότερες χώρες, για την υγεία των μητέρων, τους θανάτους από διάρροια και ούτω καθεξής. Λοιπόν, αυτό που λέτε είναι «Εντάξει, ας σκοτώσουμε πολλούς ανθρώπους στο Νότο, γιατί ίσως αυτό θα βελτιώσει τις προοπτικές εκλογής μου».
«Ο Τραμπ, αφού προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει την απειλή του κοροναϊού, πήρε στη συνέχεια τον ρόλο του διαχειριστή κρίσεων, ωστόσο χωρίς να αναγνωρίσει ότι είχε κάνει λάθος στην αρχική του απόκριση».
«Πρέπει να δώσεις εύσημα στον Τραμπ. Είναι πιθανόν ο μεγαλύτερος απατεώνας που υπήρξε ποτέ. Κάνει τον PT Barnum να μοιάζει με ερασιτέχνη. Και είναι σε θέση να κρατά ψηλά στο ένα χέρι ένα πανό που λέει «Σ ‘αγαπώ, είμαι ο σωτήρας σου, εμπιστεύσου με, δουλεύω για σένα μέρα και νύχτα» και με το άλλο χέρι σε μαχαιρώνει στην πλάτη. Έτσι αντιμετωπίζει την εκλογική του περιφέρεια, που τον λατρεύει, είναι μανιακοί, δεν έχει σημασία τι κάνει. Και βοήθησε σε αυτό ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο των μέσων ενημέρωσης, δηλαδή το Fox News, ο Rush Limbaugh, το τμήμα τύπου Breitbart των μέσων ενημέρωσης, το οποίο είναι το μόνο μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης που παρακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι».
«Παπαγαλίζουν ό, τι λέει, οπότε αν λέει σήμερα «είναι απλώς γρίπη, ξεχάστε το», θα πουν «ναι, είναι γρίπη, ξεχάστε το». Την επόμενη μέρα λέει «είναι μια φοβερή πανδημία και εγώ ήμουν ο πρώτος που το παρατήρησα», όλοι φωνάζουν από κοινού: «είναι ο μεγαλύτερος άνθρωπος στην ιστορία και η ανακάλυψή του είναι το πιο υπέροχο πράγμα που έγινε ποτέ».
«Και αυτό ισχύει διαρκώς και εν τω μεταξύ, ο ίδιος βλέπει το Fox News το πρωί και αποφασίζει τι πρέπει να πει σήμερα. Είναι ένα εκπληκτικό φαινόμενο: οι Rupert Murdoch, Rush Limbaugh και ο κοινωνιοπαθητικός στον Λευκό Οίκο οδηγούν τη χώρα σε καταστροφή».

Η Αλλαγή εξαρτάται από τους Νέους

«Δεν υπάρχει τρόπος πρόβλεψης. Εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει ο παγκόσμιος πληθυσμός σε αυτό που συμβαίνει. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαιρετικά αυταρχικά, κατασταλτικά κράτη που επεκτείνουν τη νεοφιλελεύθερη πανούκλα ακόμη περισσότερο από ό, τι συνέβη. Στην πραγματικότητα, το επεξεργάζονται τώρα. Θυμηθείτε, η καπιταλιστική τάξη δεν σταματά ποτέ, πάντα διεκδικούν. Ακριβώς στη μέση αυτού, ζητούν περισσότερη χρηματοδότηση για τα ορυκτά καύσιμα. Διαγράφοντας κανονισμούς που προσφέρουν κάποια προστασία».
«Μόλις χθες, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΗΠΑ), η οποία υπό τον Τραμπ μόλις μετατράπηκε σε σύμμαχο των παραγωγών άνθρακα… εξάλειψε κανόνες που περιορίζουν την εναπόθεση υδραργύρου και άλλων ρύπων στο έδαφος γύρω από τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω άνθρακα. Αυτό σημαίνει, «ας σκοτώσουμε περισσότερα παιδιά στην Αμερική και ας καταστρέψουμε το περιβάλλον, επειδή μπορούμε να αποκομίσουμε περισσότερα κέρδη για τις εταιρείες άνθρακα με αυτόν τον τρόπο», οι οποίες, φυσικά, καταστρέφουν το περιβάλλον. Αυτό κάνουν συνεχώς. Κάθε μέρα, δεν σταματούν. Και αν δεν υπάρχουν αντίθετες δυνάμεις, είναι ο πλανήτης που θα καταστραφεί».

Σοκαριστική η Έλλειψη Αλληλεγγύης στην Ε.Ε

«Αυτό που συμβαίνει διεθνώς είναι πραγματικά πολύ σοκαριστικό όταν το κοιτάς»
«Η Γερμανία τα πάει πολύ καλά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Είχε πολύ σημαντικές νοσοκομειακές δυνατότητες, περίσσεια διαγνωστικής ικανότητας παρόλο που με κάτι τέτοιο δεν τηρούν αυστηρά τους νεοφιλελεύθερους κανόνες».
«Η Ιταλία έχει μια αρκετά σοβαρή επιδημία. Λαμβάνουν βοήθεια από τη Γερμανία; Λοιπόν, παίρνουν βοήθεια, ευτυχώς, από τη «υπερδύναμη» πέρα από τον Ατλαντικό: την Kούβα. Η Κούβα στέλνει γιατρούς, υλικά στέλνει η Κίνα, οπότε τουλάχιστον λαμβάνουν βοήθεια. Όχι από τις πλούσιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να σκεφτείς περισσότερο».
«Στην πραγματικότητα, η μόνη χώρα που δείχνει πραγματικό διεθνισμό – και αυτό δεν είναι για πρώτη φορά – είναι η Κούβα. Αυτό πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε. Η Κούβα δέχεται επίθεση από τις ΗΠΑ εδώ και 60 χρόνια, οικονομικός στραγγαλισμός, μεγάλης κλίμακας τρομοκρατία, και από κάποιο θαύμα, επέζησαν και συνέχισαν να δείχνουν στον κόσμο τι είναι ο διεθνισμός».
«Αλλά δεν μπορείτε να μιλήσετε για αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κατηγορήσετε την Κούβα επειδή έχει παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, πράγμα που κάνει, στην πραγματικότητα, έχει τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ημισφαίριο. Αυτές οι παραβάσεις λαμβάνουν χώρα στη νοτιοανατολική Κούβα σε ένα μέρος που ονομάζεται Γκουαντάναμο, το οποίο έχουν οι ΗΠΑ, το πήρε από την Κούβα με την απειλή όπλων και αρνείται να το γυρίσει πίσω, αλλά αυτό δεν πρέπει το λέμε».
«Ένα ευγενικό, υπάκουο άτομο υποτίθεται ότι πρέπει να λέει κάτι διαφορετικό. Υποτίθεται ότι πρέπει να κατηγορεί την Κίνα, να επικαλείται την «κίτρινη απειλή. Πηγαίνει πολύ βαθιά στην αμερικανική ιστορία, οι Κινέζοι έρχονται να μας καταστρέψουν, χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, μπορείτε να ξυπνήσετε αυτή την απειλή ανά πάσα στιγμή».

Μόνη Ελπίδα η Προοδευτική Διεθνής

«Υπάρχει ένα κάλεσμα πρόσκληση για μια Προοδευτική Διεθνή. Η πρόσκληση εκδόθηκε από τον Bernie Sanders στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Γιάνη Βαρουφάκη στην Ευρώπη. Συγκέντρωση προοδευτικών στοιχείων από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον παγκόσμιο Νότο. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την Αντιδραστική Διεθνή που πλαστογραφείται στον Λευκό Οίκο».
Η κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με τον Τσόμσκι, επιδιώκει να ενώσει «τα πιο αντιδραστικά βάναυσα κράτη», συμπεριλαμβανομένων των μοναρχιών πετρελαίου του Κόλπου, της Αιγύπτου του Αλ Σίσι, της Ινδίας του Μόντι, του δεξιοκρατούμενου Ισραήλ και της Ουγγαρίας υπό τον Βίκτορ Ορμπάν, μεταξύ άλλων.
«Η μόνη πραγματική ελπίδα, σαφής ελπίδα στον ορίζοντα που βλέπω να αναπτύσσεται είναι η Προοδευτική Διεθνής που βασίζεται στον Bernie. Λέγεται συνήθως ότι η εκστρατεία του Sanders ήταν μια αποτυχία. Είναι ένα απόλυτο λάθος, ήταν μια τεράστια επιτυχία. Απίστευτη επιτυχία. Ο Σάντερς κατάφερε να μετατοπίσει την αρένα της συζήτησης και της πολιτικής πολύ ουσιαστικά. Τα πράγματα που ήταν απαράδεκτα πριν από μερικά χρόνια είναι τώρα στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης. Για παράδειγμα η Πράσινη Νέα Συμφωνία, που είναι απαραίτητη για την επιβίωση».
Πηγή: "Το Βήμα"

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Ανοίγουν τα Σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου

Τα Σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Παιδικοί Σταθμοί) θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία και το βασικό ερώτημα είναι ποιοι θα φορούν μάσκα, μιας και για τους εκπαιδευτικούς θα είναι υποχρεωτική.
Όπως εξήγησε η υπουργός Παιδείας, αυτή τη στιγμή εξετάζεται αν θα πρέπει να φορούν μάσκα οι μαθητές μικρής ηλικίας, δηλαδή όσοι φοιτούν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Συνεπώς, θεωρείται δεδομένο πως η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Θα υπάρχουν αλλαγές στις απουσίες, καθώς πλέον το πλαίσιο θα είναι πιο περιορισμένο. Ο μαθητής θα μπορεί να απουσιάζει:
– στην περίπτωση που νοσεί με Covid-19
– αν νοσεί κάποιος από το περιβάλλον του
– αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα.
Για τις παραπάνω περιπτώσεις, θα πρέπει να καταθέσει στο σχολείο του και τα ανάλογα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
Σχετικά με ένα ενδεχόμενο κρούσμα κορονοϊού σε σχολείο, θα ύπαρχει ειδικό πρωτόκολλο για το πώς θα αντιμετωπιστεί. Το υπουργείο, ισχυρίζεται, ότι είναι προετοιμασμένο να παρέχει τηλε-εκπαίδευση σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Ακολουθούν συνοπτικά τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν στα σχολεία από τις 7 Σεπτεμβρίου και αυξημένα μέτρα προστασίας που προβλέπονται:
– Υποχρεωτική η μάσκα
– Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές
– Αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι
– Συστηματικός καθαρισμός των σχολείων
– Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Κορωνοϊός: Τέλη Δεκεμβρίου η Πρώτη Δόση του Εμβολίου

"Η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, σε περίπτωση που περάσει και τη φάση 4", ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
"H Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά.
Είναι αδύνατο να κρατήσουμε για πάντα στα σπίτια τους κλειδωμένους τους συμπολίτες μας. Πρέπει να εξηγήσουμε στους νέους ότι πρέπει να προστατέψουν και τους γονείς τους παππούδες και τις γιαγιάδες, δεν τους έχουμε απέναντι."
Και το δούλεμα!!!...
"Εμείς φτιάξαμε σύστημα διακομιδών, πολλαπλό τέστινγκ με 700 παραπάνω υγειονομικούς το καλοκαίρι, για να στηρίξουμε τη νησιωτικότητα και να μπορέσουν να δουλέψουν τα νησιά μας, όταν όμως υπάρχει λόγος για τοπικά lockdown ή να εφαρμόσουμε τοπικά μέτρα θα το κάνουμε αυτό, είναι προτιμότερο από τα οριζόντια μέτρα."

Διακοπές σε νήσι ήμουνα, που τα είδε όλα αυτά ο Υπουργός;

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός και Τουρισμός: "Η Απόλυτη Κοροϊδία"

Η κατάσταση με τα μέτρα για τον Κορωνοϊό και την τουριστική κίνηση είναι τραγελαφική!! Παλινωδίες, αστοχίες και προχειρότητες!! Ξεκινήσαμε καλά, αλλά στο βωμό της οικονομίας και της προσέλκυσης τουριστών, τα τινάξαμε όλα στον αέρα!! Κανένα μέτρο δεν τηρήθηκε... κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν έγινε.. και οι όποιες απαγορεύσεις έγιναν για να ακουσθούν στα Δελτία Ειδήσεων. Η εικόνα ότι το "Κράτος" λειτουργεί και το επικοινωνιακό προφίλ της Κυβέρνησης να σώσουμε... για όλα τα άλλα "γαία πυρί μιχθήτω"!!
Απίστευτη υποκρισία και χοντρό δούλεμα!! Γνωρίζαμε ότι φέτος θα είναι ένα διαφορετικό Καλοκαίρι. Έπρεπε να διαλέξουμε: κατάλληλα μέτρα και αυστηρότατη τήρηση και εφαρμογή ή χαλαρότητα και αποδοχή των όποιων συνεπειών. Εμείς τι κάναμε; Τίποτα από τα δύο… ένα απίστευτο μπάχαλο!!
Και εξηγούμαι, για πράγματα που διαπίστωσα με τα ίδια μου τα μάτια:
- Δεν τηρήθηκαν οι αποστάσεις και τα μέτρα προφύλαξης σε κανένα κατάστημα. Είτε ήταν εστιατόριο, ταβέρνα, καφετέρια , τουριστικό μαγαζί ή γραφείο. Τα τραπεζάκια σχεδόν κολλητά… οι υπάλληλοι τυπικά φορούσαν μάσκα αλλά να βρίσκεται τις περισσότερες φορές στο σαγόνι. Η απολύμανση των τραπεζιών για να κάτσει ο επόμενος πελάτης; Ένα βέτεξ , ένας ψεκασμός από αγνώστου ποιότητας απολυμαντικό και είμαστε έτοιμοι!! Για τα μάτια του κόσμου!!! Χοντρό δούλεμα!!
- Παντού συνωστισμός!!! Στις παραλίες, στα μπαράκια, στα λεωφορεία, στα μαγαζιά!! Οι αποστάσεις; Εδώ γελάμε… για να μη κλάψουμε!! Απολύμανση στις ξαπλώστρες; Καλά.. πλάκα μου κάνετε;
- Και τέλος στα πλοία. Ξεκίνησε η Κυβέρνηση με πληρότητα 50%, το έκανε 65% και στο τέλος 85% !!! Καλά μας δουλεύουν;; Πανικός!! Και μετά… να βγαίνουν και να ανακοινώνουν μέτρα όπως το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 τα μεσάνυχτα!!
Ευτυχώς… γύρισα σώος και υγιής!!! Από τύχη …!!!

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός: Απαιτείται Σεβασμός


Συναγερμός σε οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη – Σε πλήρη καραντίνα

Εσπευσμένα στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 12/8/2020 ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς σε γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι εντοπίστηκαν 36 νέα κρούσματα που αφορούν τόσο σε ηλικιωμένους που φιλοξενούνται εκεί όσο και σε εργαζόμενους.
Αρχικά, διαγνώστηκαν με κοροναϊό εφτά ηλικιωμένοι, από 80 έως 92 ετών. Ακολούθησαν τεστ σε όλους όσοι διέμεναν και εργάζονταν στο γηροκομείο, 120 άτομα. Όπως διαπιστώθηκε, τα κρούσματα είναι μέχρι στιγμής 36, 33 ηλικιωμένοι και τρεις εργαζόμενοι.
Ο οίκος ευγηρίας τέθηκε υπό πλήρη καραντίνα εφτά ημερών, με όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό να μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών των ηλικιωμένων και του προσωπικού.
Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός πως τον ιό μετέφερε στον οίκο ευγηρίας εργαζόμενος που είχε έρθει σε επαφή με φίλο του που ήταν σε μια συναυλία στη Χαλκιδική και διαγνώστηκε θετικός.
Πηγή: Το Βήμα

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Η θέση της Γυναίκας στο Ισλάμ

Αφορμή για την ανάρτηση αποτελεί ο θάνατος μίας νεαρής γυναίκας στο Ιράν, μετά από απάνθρωπο δημόσιο ξυλοδαρμό που υπέστη από τον σύζυγό της για ανυπακοή, με τη χρήση ξύλινου ραβδιού. Μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο και τελικά έχασε την μάχη με τον θάνατο.
Το παράπτωμά της; Κυκλοφόρησε χωρίς μαντήλα, χωρίς την άδεια του άντρα της και χωρίς την συνοδεία της πεθεράς της, η οποία επιβάλλεται από τους Ισλαμικούς Νόμους.
Και η τιμωρία του άντρα συζύγου της; Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο ξυλοδαρμός ήταν δίκαιος και τιμώρησε τον άντρα με μικρό πρόστιμο. Γιατί; Γιατί, κατά τον Καδή(*), δεν σταμάτησε τον ξυλοδαρμό νωρίτερα, ώστε η γυναίκα-σύζυγος να μην πεθάνει...
Τ ρ α γ ι κ ό !!!

Λίγα Λόγια

Η µειονεκτική θέση της γυναίκας στην κοινωνία του Ισλάµ και ιδιαίτερα στα πολύ αυστηρά Ισλαµικά κράτη (Ιράν) είναι δραματική. Ως παθητικό υποχείριο του Ισλάµ, η ρεαλιστική εικόνα και καθημερινότητα για την γυναίκα είναι απάνθρωπη.
Υποταγµένη, κρυµµένη πίσω από την µαντήλα της, χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς καμία ελευθερία, με συστηματική ταπείνωση της προσωπικότητας και εν τέλει της ίδιας της ύπαρξης της.
Στο χώρο του Ισλάµ η θέση της γυναίκας υποτιµάται σαφώς έναντι της θέσεως του άντρα. Το Κοράνι, το ιερό βιβλίο του Ισλάµ, επιβάλλει στις πιστές του το κάλυµµα του προσώπου ή ολόκληρου του σώµατος, την πολυγαµία του άντρα , η µονοµέρεια ευκολίας παροχής διαζυγίου στους άντρες και λοιπές διατάξεις περί οικογενειακού θεσµού αποδεικνύουν σαφώς την πίστη στην κατωτερότητα της γυναίκας έναντι του άντρα.
Το Κοράνι δίνει το δικαίωµα στους άντρες µουσουλµάνους να χρησιµοποιήσουν ακόµη και το ξύλο για να συνετίσουν τις ανυπάκουες συζύγους τους, αν αυτές δεν υπακούουν στους νόµους του Ισλάµ. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην δηµόσια ζωή, δηλαδή στην κοινωνία µια ανυπάκουη µουσουλµάνα θα υποστεί την Σαρία(**).
Πολλοί θεωρούν ότι οι συντηρητικές θέσεις του Κορανίου έχουν εξελιχθεί µε την πάροδο του χρόνου προς όφελος των γυναικών. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει γιατί οι θετικές εξελίξεις που έχουν συµβεί, στις µέρες µας, για τις γυναίκες δεν έχουν επηρεάσει την παραδοσιακή θρησκεία του Ισλάµ.

Σημειώσεις:
(*) Καδής είναι αυτός που ασκεί την δικαστική εξουσία σύµφωνα µε τον Ισλαµικό νόµο. Ο καδής είναι γνωστός και ως δικαστής ή µουφτής.
(**) Σαρία είναι ο ισλαµικός νόµος που επιβάλλει το Κοράνι σε περιπτώσεις ανυπακοής στους κανόνες. Οι επιπτώσεις µιας ανυπακοής µπορεί να είναι: λιθοβολισµός, µαστίγωση, μέχρι και η θανατική ποινή.

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Η Διαφθορά στην Ελληνική Αστυνομία

Η Ελληνική Αστυνομία πάντοτε απασχολούσε και απασχολεί τον Έλληνα Πολίτη. Αντιδημοκρατική, με "φασιστική" νοοτροπία και πρακτική, διαπλεκόμενη με παρακρατικούς, δοσίλογους και πνιγμένη στην διαφθορά. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και αποτελεί το ζητούμενο για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας.
Παραθέτω δύο πρόσφατα δημοσιεύματα (Πηγή: Enikos.gr). Η διαφορά τους είναι μία ημέρα, αφορούν το ίδιο γεγονός και δείχνει πως τους αντιμετώπισε η Πολιτεία και η "Αδέκαστη" Δικαιοσύνη.
Δημοσίευμα Πρώτο
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πέντε αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ανώτερος αξιωματικός, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία. Παράλληλα, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για όλους τους εμπλεκομένους αστυνομικούς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, διακριβώθηκε η δράση εγκληματικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνταν σε παράνομες ανασκαφές για ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων και θησαυρών, στη διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα, μέσω εικονικών θεωρήσεων διαβατηρίων, καθώς και στην παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων. Σημειώνεται, ότι στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται συνολικά 147 άτομα.



Δημοσίευμα Δεύτερο
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματικές εγγυήσεις αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή Κιλκίς, οι τρεις αστυνομικοί που είχαν συλληφθεί ύστερα από έρευνες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφάλειας Βορείου Ελλάδος, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε κυκλώματα που -κατά περίπτωση- δραστηριοποιούνταν σε παράνομες ανασκαφές, εικονικές θεωρήσεις διαβατηρίων και λαθρεμπόριο καπνού.
Στους κατηγορούμενους, εκ των οποίων ένας ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και δύο χαμηλόβαθμοι, αποφασίστηκε -με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή - να επιβληθούν οι περιοριστικοί όροι της αυτοπρόσωπης εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένουν και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Επιπλέον, στον αξιωματικό και στον έναν από τους δύο υφισταμένους του, αποφασίστηκε να επιβληθεί χρηματική εγγυοδοσία ύψους 10.000 ευρώ, ενώ σε 2.000 ευρώ ορίστηκε η χρηματική εγγύηση για τον τρίτο κατηγορούμενο.
Όπως έγινε γνωστό, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος, κατά το κατηγορητήριο, εμπλέκεται σε δεκάδες παράνομες ανασκαφές και σε διακίνηση καπνικών προϊόντων, αρνήθηκε τις βαρύτατες πράξεις που του αποδίδονται. Ο ίδιος φέρεται να μίλησε για «χόμπι» αναφερόμενες στις ανασκαφές, τονίζοντας ότι δεν βρέθηκαν πολύτιμα αρχαία αντικείμενα στην κατοχή του. Όσον αφορά στα τσιγάρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην απολογία του ισχυρίστηκε πως ήταν για δική του χρήση. Τη γραμμή της άρνησης των εις βάρος του αποδιδόμενων πράξεων ακολούθησε στην απολογία του και ο αστυνομικός που κατηγορείται για εικονικές θεωρήσεις ταξιδιωτικών εγγράφων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο ίδιος απολογήθηκε ότι δεν υπάρχει κανέναν θεωρημένο διαβατήριο από τον ίδιο και κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να τον εμπλέκει σε εγκληματικές δραστηριότητες. Επισήμανε, δε, ότι ο ίδιος παρείχε πληροφορίες στο πλαίσιο των υπηρεσιακών του καθηκόντων σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς. Την ίδια στάση φέρεται να τήρησε και ο συγκατηγορούμενός του στο ίδιο σκέλος της ογκώδους δικογραφίας που σχηματίστηκε από τους «αδιάφθορους» των Σωμάτων Ασφαλείας.
Στο μεταξύ, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν και οι υπόλοιποι 11 συλληφθέντες, ανάμεσά τους και τρεις Αλβανοί υπήκοοι, για συμμετοχή στις φερόμενες εγκληματικές δραστηριότητες των παραπάνω κυκλωμάτων. Συνολικά η δικογραφία περιλαμβάνει 147 άτομα, μεταξύ αυτών άλλους έξι αστυνομικούς, έναν συνταξιούχο αστυνομικό, δύο στρατιωτικούς και δεκάδες ιδιώτες.

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Μάνος Κατράκης


ΜΑΝΟΣ  ΚΑΤΡΑΚΗΣ

Από τις προσωπικότητες που λάτρεψα. Καλλιτεχνικός ογκόλιθος, αξεπέραστος ηθοποιός αλλά και ιδεολόγος αγωνιστής. Η απαγγελία ποιημάτων και η στεντόρια και επιβλητική φωνή του σε μαγευούν. Σε ταξιδεύουν σε άλλους Κόσμους.

Όμως τον αγάπησα και για κάτι προσωπικό. Την απίστευτη ομοιότητα τόσο στη μορφή όσο και στη φωνή με τον επίσης Κρητικό Παππού μου, που του είχα αδυναμία.

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α

Ο Μάνος Κατράκης γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1909 στο Καστέλι Κισσάμου, στην Κρήτη. Ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά του έμπορου Χαράλαμπου Κατράκη και της Ειρήνης. Πριν συμπληρώσει τα 10 του χρόνια η οικογένεια του μετακόμισε στην Αθήνα καθώς οι δουλειές του πατέρα δεν πήγαιναν και τόσο καλά και θεώρησαν πως η πρωτεύουσα θα προσέφερε περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες από τη Μεγαλόνησο. Κάποια στιγμή σε νεαρή ηλικία αναγκάζεται να γίνει ο «προστάτης» της οικογένειας καθώς ο πατέρας του λείπει πια συνεχώς και ο μεγαλύτερος αδερφός του είναι ήδη ξενιτεμένος στην Αμερική.

Κατά την διάρκεια του πολέμου και της Κατοχής, συμμετείχε στο μέτωπο και πολέμησε γενναία αλλά δραματικά γεγονότα στιγμάτισαν την τότε ζωή του:  ο χαμός κατά τη γέννα των μοναδικών δίδυμων παιδιών του, η ένταξή του στο ΕΑΜ και στην αριστερά, που τον έβαλαν αργότερα στο στόχαστρο των συντηρητικών παρατάξεων.
Το 1943, όταν ανέλαβε Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών συνέβαλε τα μέγιστα στην ίδρυση του Κρατικού θεάτρου Θεσσαλονίκης όπου και έπαιξε μέχρι το 1946 όταν επαναπροσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο για ένα έτος. Τότε, αρνούμενος να υπογράψει «δήλωση μετανοίας», εξορίστηκε στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και τον Αη Στράτη, μέχρι το 1952. Η φιλία του και η κοινή πορεία με συναγωνιστές του, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, τον βοήθησαν να αντιμετωπίσει τις δραματικές αυτές στιγμές. Ταυτόχρονα είχε τη δύναμη να εμψυχώνει όποιον συναντούσε στη Μακρόνησο και στον Άη Στράτη.

"Άξιον Εστί" - H πορεία προς το μέτωπο
"Άξιον Εστί" - Προφητικόν

Όταν πια στις αρχές της δεκαετίας του '50 επιστρέφει στην Αθήνα οριστικά, το μετεμφυλιακό κλίμα είναι βαρύ. Λίγες πόρτες ανοιχτές, λίγες δουλειές. Αναγκάζεται να εργαστεί ευκαιριακά (στο ραδιόφωνο στην αρχή) αλλά σιγά-σιγά κατορθώνει να πάρει μικρούς ή μεγαλύτερους ρόλους στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
Πολλά έχουν ειπωθεί για τα πάθη και τις αδυναμίες του, ωστόσο το μόνο αναμφισβήτητο είναι το αστείρευτο και φυσικό του ταλέντο, η υπέροχη φωνή του (π.χ. όταν απαγγέλλει το «Άξιον Εστί» του Ελύτη ή το «Πέντε η ώρα που βραδιάζει» από το θρήνο για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας του Λόρκα), τα αδιαπραγμάτευτα ιδανικά του.


ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ
Τα κείμενα του Βιτσέντζου Κορνάρου γίνονται επιβλητικά από μια γνήσια Κρητική Φωνή


ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ
«Πέντε η ώρα που βραδιάζει» από το "Θρήνο για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας" του Λόρκα
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος, Απόδοση: Νίκος Γκάτσος

Η συνεχής καταπόνηση του οργανισμού του δημιούργησε με τον καιρό προβλήματα και η υγεία του εξασθένησε. Μανιώδης καπνιστής σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του, αρνήθηκε να ακολουθήσει αυστηρό πρόγραμμα θεραπείας. Έτσι, λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της τελευταίας ταινίας στην οποία πρωταγωνίστησε - το "Ταξίδι στα Κύθηρα" με σκηνοθέτη το Θόδωρο Αγγελόπουλο - άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 Σεπτεμβρίου του 1984, σε ηλικία 76 ετών χτυπημένος από καρκίνο των πνευμόνων.

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Μελίνα Μερκούρη

ΦΥΓΕ  ΜΕΛΙΝΑ,  ΚΡΑΤΑΝΕ  ΜΑΧΑΙΡΙ !!!

Πριν 26 χρόνια, στις 6 Μάρτη 1994, πέθανε σε Νοσοκομείο της Αμερικής, η Μελίνα Μερκούρη. " Η Τελευταία Ελληνίδα Θεά ", σύμφωνα με τον Ξένο Τύπο που πρόβαλε εκτενώς το Θέμα. Δεν γράφω για να κάνω ένα διθυραμβικό και υποκριτικό επικήδειο, αλλά για να μιλήσω για τα συναισθήματα που μου προκαλεί η θύμηση της.
Πέρα από την αντιδικτατορική δράση της, που πληροφορήθηκα κατά τα δύο τελευταία χρόνια της επταετούς Χούντας, όταν άρχισα και να πολιτικοποιούμαι, γνώρισα την Μελίνα στις Εκλογές του 1974 όταν κατέβηκε σαν υποψήφια του ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Β΄ Περιφέρεια Πειραιά, στην Κοκκινιά. Αντίθετη με την τότε πολιτική θέση μου με εντυπωσίασε η αμεσότητα, η άνεση, η εκπληκτική επαφή με τους πολίτες και η σχεδόν θεατρική προσέγγιση των πραγμάτων. Είχε βγάλει και μια προεκλογική αφίσσα που θύμιζε αφίσσα διαφήμισης θεατρικής παράστασης. Και αυτό ήταν !!! Το πάθος για τις ιδέες της και η θεατρική ανεπιτήδευτη προσέγγιση της Πολιτικής Πραγματικότητας. Όπως ακριβώς η "Στέλλα". Το θέατρο, η πολιτική, το πάθος,  η ηθοποιία σε ένα παράξενο αυθεντικό μείγμα απόλυτης παθιασμένης ιδεολογικής προσήλωσης. Το πάθος, σχεδόν ερωτικό, για την πολιτική σαν μορφή τρόπου έκφρασης των ιδεών. Τελικά δεν βγήκε βουλευτής για 1.000 περίπου ψήφους.
Περπάταγε αέρινα, λες και ήταν πάνω σε θετρικό σανίδι, με το τσιγάρο στα χέρια, δυο σπινθηροβόλα μάτια και με ένα χαμόγελο που σε μάγευε. Όπως και ο Μάνος Κατράκης, που πέθανε επίσης από καρκίνο, ήταν μανιώδης καπνίστρια και κάπνιζε μέχρι και την τελευταία στιγμή. ( Όπως λέει και το τραγούδι " Όσοι με τον Χάρο γίναν φίλοι, με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη"). Την θυμάμαι να δίνει την τελευταία συνέντευξη της στο αεροδρόμιο λίγο πριν αναχωρήσει για την Αμερική. Συγκινητική!!

Μαζί με την Μελίνα, χάθηκε και το ερωτικό στοιχείο στην πολιτική. Χάθηκε το πάθος, η αθωότητα και ο "ερασιτεχνισμός". Και περάσαμε στους τεχνοκράτες και τους επαγγελματίες πολιτικούς.

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ - "ΑΣΤΕΡΙ ΜΟΥ, ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΟΥ"

Η πρώτη εκτέλεση σύνθεσης του Μίκη Θεοδωράκη, για την ταινία "Φαίδρα" (1962). Αδυνατώ να την ακούσω σε άλλη εκτέλεση! Σημασία δεν έχει η φωνή. Άλλωστε η Μελίνα δεν ήταν καλλίφωνος. Σημασία έχει η ερμηνεία και το πάθος που το αποδίδει. Αξεπέραστο!!


ΜΕΡΙΚΕΣ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Φωτογράφιση για το περιοδικό "LIFE"το 1966 για την παρουσίαση του "Ποτέ την Κυριακή" (Προσέξτε στο εξώφυλλο την αναφορά στο Νοσοκομείο που νοσηλεύτηκε όταν αρρώστησε αργότερα. Εκπληκτική σύμπτωση!). Η δεύτερη φωτογραφία από το περιοδικό "ΕΙΚΟΝΕΣ" μια εβδομάδα μετά το θάνατό της. Στην πάνω αριστερά φωτογραφία η Μελίνα σαφώς καταβεβλημένη λίγο πριν την πρώτη νοσηλεία της. Παρά ταύτα παραμένει επιβλητική!

Φύγε Μελίνα, κρατάνε μαχαίρι !!!!
Το μαχαίρι που σκοτώνει την Πολιτική.
Λείπει και το δικό Σου Σώμα που θα το σταματήσει !!!!
Έχε Γειά !!!!
Μας λείπεις !!!
Μας λείπει η "Μελίνα της Ελλάδας" !!!


ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
Δύο βιντεάκια από το αρχείο της ΕΡΤ, που προβλήθηκαν από το Κανάλι της Βουλής και κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Σπάνιο αρχειακό υλικό από την Αντιδικτατορική Αντίσταση ( Αρχείο του Ζύλ Ντασσέν). Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα. Απίστευτο δίδυμο !!
Τι Πνευματική Φτώχεια επικρατεί σήμερα !!

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ - ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΚΟΥΡΗ
Δύο ακόμα σπάνια βιντεάκια με το άλλο ιερό τέρας της μουσικής σκηνής, τον Μάνο Χατζιδάκι. Η σχέση της Μελίνας με τον Μάνο, ήταν μια "ερωτική" σχέση που διαταράχθηκε με την γνωστή ιστορία του τραγουδιού "Τα Παιδιά του Πειραιά". Η Χημεία τους απίστευτη!

Αφιερώνεται εξαιρετικά σε όσους αρνούνται να ξεχάσουν !!!

Περί Πτωχεύσεως

(*) Αναδημοσίευση από παλαιά ανάρτηση από τον Ιούλιο 2010. Αφορούσε την άποψή ότι ήταν αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία τελικά έγινε πραγματικότητα το 2013. Για να θυμόμαστε τις μέρες εκείνες... που φαίνονται μακρινές, αλλά οι επιπτώσεις τους θα μας ακολουθούν για πολλές δεκαετίες.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πολλά ακούγονται τελευταία, μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, που αφορούν την πτώχευση της Ελλάδας, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους και επιστροφή στην «ένδοξη Δραχμούλα». Χιλιάδες σενάρια έχουν δει το φως της Δημοσιότητας, και πολλοί βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση. Ας προσπαθήσουμε μαζί να καταγράψουμε τα γεγονότα για να έχουμε μια καλύτερη εποπτεία της κατάστασης.

Η Μέθοδος που θα ακολουθήσουμε είναι η παλιά , του πάλαι ποτέ μαθήματος της «Λογικής», στα σχολικά εγχειρίδια. Δηλαδή Καταγραφή Στοιχείων, Ανάλυση, Συμπέρασμα. Ξεκινάμε λοιπόν:

1. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

· Το χρέος της Ελλάδας από πάσης φύσης Δάνεια καθορίζεται στα € 317 δις.
· Για την εξυπηρέτηση του χρέους καταβάλλονται ετησίως (με παλαιά χαμηλά επιτόκια ευρώ) περίπου €13 δις. Δηλαδή στο τέλος του 2010, το σύνολο της οφειλής , θα ανέρχεται στα € 330δις.
· Σήμερα αντιπροσωπεύει το 130% του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος). Δηλαδή του Συνολικού Εισοδήματος του Ελληνικού Κράτους.
· Τέλος του 2010 το χρέος θα αντιπροσωπεύει τα 140% του ΑΕΠ
· Για να μειωθεί το χρέος θα πρέπει το Ελληνικό Κράτος να παρουσιάσει Πρωτογενές πλεόνασμα το 2010 πάνω από το ύψος των τόκων Χρηματοδότησης . Δηλαδή πάνω από €13 δις που είναι οι τόκοι του Έτους. Έτσι το Χρέος θα παραμείνει στα €317 δις.
· Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Ελληνικό Κράτος στοχεύουν στην εξοικονόμηση περίπου €8 δις.
2. ΑΝΑΛΥΣΗ

· Βάσει όλων των ανωτέρω , εφόσον τα μέτρα της Κυβέρνησης επιτύχουν, δηλαδή κατορθώσει να εισπράξει από φόρους (νέο φορολογικό, πάταξη φοροδιαφυγής , είσπραξη ΦΠΑ, κτλ) επιπλέον €8 δις, τότε το χρέος θα αντιπροσωπεύει για το 2010 το 135% του ΑΕΠ, αντί του 140%του ΑΕΠ που αναφέρεται παραπάνω.
· Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ δεν θα συρρικνωθεί λόγω ύφεσης, δηλαδή έχουμε μηδενική ανάπτυξη. Όμως βάσει των στοιχείων τόσο της ΕΕ, όσο και του Ελληνικού Κράτους η ανάπτυξη το 2010 θα είναι αρνητική περίπου -4%. Άρα το συνολικό χρέος εφόσον πετύχουν τα μέτρα θα αντιπροσωπεύσει τελικά το 141%του ΑΕΠ!!!!!!
· Η κατάσταση θα παραμείνει περίπου η ίδια και τα επόμενα χρόνια, με μικρές αυξομειώσεις.

3. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

· Το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει υψηλό σε πραγματικές τιμές και το μόνο που αναμένουμε είναι να μειωθεί σε ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ , δηλαδή αν η ανάπτυξη είναι θετική να αντιπροσωπεύει πχ το 110% του ΑΕΠ.
· Επειδή το ΑΕΠ κάθε χώρας είναι ένα ευμετάβλητο Προϊόν , οι δανειακές ανάγκες της Χώρας θα παραμείνουν υψηλές για όλα τα επόμενα χρόνια.
· Έχουν δίκιο όλοι οι «Ξένοι Οίκοι» που ανησυχούν και μείωσαν την Πιστοληπτική Ικανότητα της Χώρας.
· Οδεύουμε σε μια επικίνδυνη ατραπό με δύσκολα προβλέψιμα βήματα και προοπτικές.

ΑΡΑ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

"I have a Dream" - Martin Luther King

Ήταν στις 23 Αυγούστου 1963, όταν στην Κεντρική Εκδήλωση για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έλαβε χώρα στο Lincoln Memorial στα σκαλιά του National Mall, όπου κατέληξε η "Μεγαλειώδης Πορεία προς την Ουάσινγκτων" ο Μαύρος Ηγέτης Martin Luther King εκφώνησε τον περίφημο Λόγο του "I have a Dream" ("Έχω ένα Όνειρο").
Ο Ιστορικός Λόγος του έγινε σημαία για όλους τους Πολιτικά και Κοινωνικά καταπιεσμένους και ο Martin Luther King πέρασε το κατώφλι της Ιστορίας σαν ο Μεγαλύτερος Υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



M a r t i n

L u t h e r

K i n g








"I Have

A Dream"



Απόσπασμα από τον Ιστορικό Λόγο

Εχω ένα όνειρο ότι μια ημέρα ακόμη και η Πολιτεία του Μισισιπή, μια έρημη Πολιτεία, πνιγμένη από τη λάβρα της αδικίας και της καταπίεσης, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Εχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια ημέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος όπου δεν θα κριθούν από το χρώμα του δέρματός τους αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους.Εχω ένα όνειρο σήμερα.

Εχω ένα όνειρο ότι μια ημέρα η Πολιτεία της Αλαμπάμας θα μεταμορφωθεί σε μια κατάσταση όπου τα μικρά μαύρα αγόρια και κορίτσια θα μπορέσουν να πιαστούν χέρι χέρι με τα μικρά λευκά αγόρια και κορίτσια και να περπατήσουν μαζί σαν αδελφές και αδελφοί. Εχω ένα όνειρο σήμερα.

Εχω ένα όνειρο ότι μια ημέρα κάθε κοιλάδα θα υψωθεί, κάθε λόφος και βουνό θα χαμηλώσει, οι ανώμαλοι τόποι θα γίνουν ομαλοί και οι στραβοί τόποι θα γίνουν ευθείς και η δόξα του Κυρίου θα αποκαλυφθεί και όλη η σάρκα μαζί θα την αναγνωρίσει. Και αν η Αμερική πρόκειται να γίνει μεγάλο έθνος, αυτό πρέπει να γίνει πραγματικότητα.

Ετσι, ας ηχήσει η ελευθερία από τις πελώριες κορυφές των λόφων του Νιου Χάμσιρ.
Ας ηχήσει η ελευθερία από τα δυνατά βουνά της Νέας Υόρκης.
Ας ηχήσει η ελευθερία από τα όρη Αλεγκένι της Πενσυλβανίας!
Ας ηχήσει η ελευθερία από τα χιονοσκέπαστα Βραχώδη Ορη του Κολοράντο!
Ας ηχήσει η ελευθερία από τις καμπυλώδεις κορυφές της Καλιφόρνιας!
Αλλά όχι μόνο· ας ηχήσει η ελευθερία από το Πέτρινο Βουνό της Γεωργίας!
Ας ηχήσει η ελευθερία από το όρος Λουκάουτ του Τενεσί!
Ας ηχήσει η ελευθερία από κάθε λόφο του Μισισιπή. Από κάθε βουνοπλαγιά ας ηχήσει η ελευθερία.

Οταν αφήσουμε την ελευθερία να ηχήσει, όταν την αφήσουμε να ηχήσει από κάθε χωριό και κάθε κωμόπολη, από κάθε Πολιτεία και κάθε πόλη, θα μπορέσουμε να επισπεύσουμε εκείνη την ημέρα που όλα τα παιδιά του Θεού, μαύροι άνθρωποι και λευκοί άνθρωποι, εβραίοι και εθνικοί, προτεστάντες και καθολικοί, θα μπορέσουν να ενώσουν τα χέρια και να τραγουδήσουν τα λόγια του παλιού νέγρικου ύμνου: «Επιτέλους ελεύθεροι! Επιτέλους ελεύθεροι! Ευχαριστούμε τον Παντοδύναμο Θεό, επιτέλους είμαστε ελεύθεροι!»

Ο Φράχτης στον Έβρο

(*) Με αφορμή την επέκταση του Φράχτη στον Έβρο για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, αναδημοσιεύω παλαιά ανάρτηση του Δεκεμβρίου 2010 με το ίδιο θέμα. Διαβάστε τις επισημάνσεις... σαν να μην πέρασε μια μέρα.

ΔΩΔΕΚΑΜΙΣΗ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΦΡΑΧΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

«Στην Ελλάδα θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου»
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη - Χρήστος Παπουτσής


Γύρω από το παραμεθόριο τείχος των 12,5 χιλιομέτρων στον Έβρο εγείρονται ποικίλα ερωτήματα. Γιατί άργησε τόσο η λήψη μέτρων ανάσχεσης ή, έστω, αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης; Γιατί υπεγράφησαν από την Ελλάδα οι συμφωνίες Δουβλίνου αδιαφοροποίητες και χωρίς προβλέψεις ειδικής εφαρμογής; Γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση δυσανασχετεί όταν πρέπει να εγγυηθεί τα προς Ανατολάς σύνορα της Ελλάδας; Γιατί χώρες της Ε. Ε. με ελάχιστους μετανάστες, και αυτούς νόμιμους, ψέγουν υποκριτικά την Ελλάδα για τη μεταχείριση των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών, κάκιστη ομολογουμένως; Γιατί η Τουρκία, ως υποψήφιο κράτος–μέλος της Ε. Ε., δεν συνεργάζεται για την αποτροπή της λαθρομεταναστευτικής ροής προς την Ευρώπη;

Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν εύκολες απαντήσεις. Η μετακίνηση πληθυσμών από χώρες σε ανθρωπιστική κρίση και από τον φτωχό Τρίτο Κόσμο προς Δυσμάς και Βορράν θα χαρακτηρίσει τον αιώνα που διανύουμε. Και τέτοια πλανητικής κλίμακας προβλήματα δεν επιδέχονται εύκολες, προσωρινές ή μεμονωμένες λύσεις. Ωστόσο, το μεταβαλλόμενο οικονομικοπολιτικό περιβάλλον μεταβάλλει και τα συμφέροντα και τις αντιλήψεις: πολλές χώρες προορισμού δεν είναι πλούσιες, βρίσκονται σε οικονομική κρίση. Άρα δεν μπορούν πια να απασχολήσουν τους μετανάστες, δεν μπορούν να τους ενσωματώσουν, δεν μπορούν καν να τους υποδεχθούν υπό ανθρώπινες συνθήκες.

Η επισώρευση άνεργων, άεργων, φτωχών, άγλωσσων, σε μια χώρα ήδη πληττόμενη σφοδρά από ύφεση και ανεργία, δεν μπορεί να καταλήξει σε ευτυχές ανθρωπιστικό αποτέλεσμα. Η φτώχεια δεν αθροίζεται καν, πολλαπλασιάζεται· οι δοκιμαζόμενες υποδομές λυγίζουν από το επιπλέον βάρος ενάμισι ή και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων.

Για την υπεράσπιση του υπάρχοντος κοινωνικού χώρου, τελούντος ήδη σε δεινή δοκιμασία, επιβάλλεται η προστασία του: από την υπερφόρτωση, την κατάρρευση, τα ανομικά φαινόμενα, τον ρατσισμό. Η φύλαξη των συνόρων, δηλαδή της εθνικής κυριαρχίας, είναι ένας από πολλούς τρόπους· άλλοι τρόποι πρέπει να αναζητηθούν επειγόντως σε διεθνή φόρα, με πειστικά και πιεστικά επιχειρήματα προς υποκριτές εταίρους και απρόθυμους γείτονες, με ουσιαστική διεθνή βοήθεια προς τις δοκιμαζόμενες χώρες που «διώχνουν» τους ανθρώπους τους, με εξορθολογισμό της ένταξης των εντάξιμων.

Από την άλλη, η δημοκρατική κοινωνία οφείλει να αναστοχασθεί τους όρους και τα όρια της ασφάλειας, της ρητορικής και της πρακτικής της. Η ασφάλεια δεν μπορεί να αντιδιαστέλλεται δημαγωγικά απέναντι στην ελευθερία και τις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες· πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά και ισοβαρώς, με διαρκή μέριμνα για τη διαφύλαξη των ελευθεριών και του αυτοσεβασμού. Το τείχος δεν πρέπει να γενικευτεί σαν μέσον πολιτικής πράξης, διότι, εκτός των άλλων, κανένα τείχος δεν μπορεί να ανακόψει τις ροές της ιστορίας. Το τείχος μπορεί να αποτρέψει μερικές χιλιάδες περιπατητές στα 12,5 χιλιόμετρα του Έβρου. Τίποτε άλλο.

Ο Πόλεμος του Γιόμ Κιπούρ

Δ' Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος

Μεσημέρι Σαββάτου, 6 Οκτωβρίου του 1973. Ανήμερα της μεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής, του Γιομ Κιπούρ ( Yom Kippur - Ισραηλινή Εορτή της Σκηνοπηγίας, ή αλλιώς "Ημέρα της Εξιλέωσης"), το Ισραήλ δέχεται ταυτόχρονη επίθεση από δυνάμεις της Αιγύπτου που περνούν το Κανάλι του Σουέζ και της Συρίας που εισχωρεί στα υψίπεδα του Γκολάν. Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, ή αλλιώς Δ' Aραβοϊσραηλινός Πόλεμος ξεσπά.
Στην επίθεση συνδράμουν τουλάχιστον άλλες δέκα αραβικές χώρες. Επικεφαλής του Πολέμου η Αίγυπτος (Ανουάρ Σαντάτ), η Συρία (Χαφέζ Αλ-Άσαντ) και η Ιορδανία (Βασιλιάς: Χουσεΐν Μπιν-Ταλάλ) . Πρωθυπουργός του Ισραήλ η Γκόλντα Μέϊρ με Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Μονόφθαλμο Μοσέ Νταγιάν. Στόχος των επιτιθέμενων, η ανάκτηση εδαφών που χάθηκαν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967. Το Ισραήλ αιφνιδιάζεται και στις εχθροπραξίες που ακολουθούν γνωρίζει αλλεπάλληλες ήττες. Πλήρης ο αιφνιδιασμός και για τη διεθνή κοινότητα. Η επιχείρηση είχε προετοιμαστεί με πάσα μυστικότητα.
Η τροπή του πολέμου αλλάζει στις 10 Οκτωβρίου, όταν οι Ισραηλινοί οργανώνονται και ολοκληρώνουν την επιστράτευσή τους. Περνούν στην αντεπίθεση και αναγκάζουν τους Σύρους να υποχωρήσουν βαθιά μέσα στο έδαφός τους. Στις 14 Οκτωβρίου οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση βολής πυροβόλου από τη Δαμασκό. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νότο, όπου οι ισραηλινοί ανακόπτουν την πορεία των Αιγυπτίων και περνούν το Κανάλι του Σουέζ. Οι Αιγύπτιοι βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς η 3η Στρατιά τους βρίσκεται περικυκλωμένη.
Η κρίση φαίνεται να λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις, μετά την απειλή της Σοβιετικής Ένωσης για αποστολή δυνάμεων στην περιοχή και την παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ. Η διεθνής διπλωματία αναλαμβάνει δράση, υποκινούμενη από την απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να ελαττώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου στις Δυτικές Χώρες που υποστήριζαν το Ισραήλ (Α' Πετρελαϊκή Κρίση).


Στις 22 Οκτωβρίου 1973, κατόπιν αμερικανοσοβιετικού ψηφίσματος, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Συρία αποδέχεται κατάπαυση του πυρός και επανέρχεται στα προ του πολέμου σύνορά της με το Ισραήλ. Ανάλογη συνθήκη υπογράφει στις 24 Οκτωβρίου και η Αίγυπτος, η οποία όμως βγαίνει ωφελημένη, καθώς ανακτά τον πλήρη έλεγχο και στις δύο όχθες του Καναλιού του Σουέζ, ενώ κερδίζει και μία λωρίδα γης στη δυτική όχθη του Σινά. Μία ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ καταλαμβάνει θέσεις ανάμεσά στους εμπόλεμους.
Η συμφωνία θεωρήθηκε ήττα στο Ισραήλ και οι Εργατικοί που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της χώρας από το 1948 άρχισαν να υποχωρούν προς όφελος των Συντηρητικών του «Λικούντ». Ο πόλεμος έφερε πιο κοντά την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά στο Καμπ Ντέιβιντ, με την μεσολάβηση του αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ (5 Σεπτεμβρίου 1978).
Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ είχε και την ελληνική του παράμετρο. Ο Δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να επιτρέψει την προσγείωση αμερικανικών αεροπλάνων στα αεροδρόμια Ελευσίνας και Σούδας, τα οποία θα λάμβαναν μέρος στις επιχειρήσεις στο πλευρό των Ισραηλινών. Η άρνησή του να ικανοποιήσει το αμερικανικό αίτημα ίσως να συνέβαλε και στην πτώση του από τον Δημήτριο Ιωαννίδη στις 25 Νοεμβρίου 1973.

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου.
Αχιλλέας

"Η Αποκατάσταση" - Κατερίνα Γώγου

Σκοτεινά Πάθη

Δεν πολεμούμε τα σκοτεινά μας πάθη με νηφάλια, αναιμικιά, ουδέτερη, πάνω από τα πάθη αρετή. Παρά με άλλα σφοδρότερα πάθη. Αφήνουμε τη θύρα μας ανοιχτή στην αμαρτία.
Δε βουλώνουμε τ' αφτιά μας να μην ακούσουμε τις Σειρήνες. Δε δενόμαστε από φόβο στο κατάρτι μιας μεγάλης Ιδέας, μήτε παρατούμε το καράβι και χανόμαστε γρικώντας, φιλώντας τίς Σειρήνες.
Παρά εξακολουθούμε την πορεία μας, αρπάζουμε και ρίχνουμε τις Σειρήνες στο καράβι μας και ταξιδεύουν κι αυτές μαζί μας.

"Ασκητική" - Νίκος Καζαντζάκης

Back to TOP  

Back to TOP