Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Η θέση της Γυναίκας στο Ισλάμ

Αφορμή για την ανάρτηση αποτελεί ο θάνατος μίας νεαρής γυναίκας στο Ιράν, μετά από απάνθρωπο δημόσιο ξυλοδαρμό που υπέστη από τον σύζυγό της για ανυπακοή, με τη χρήση ξύλινου ραβδιού. Μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο και τελικά έχασε την μάχη με τον θάνατο.
Το παράπτωμά της; Κυκλοφόρησε χωρίς μαντήλα, χωρίς την άδεια του άντρα της και χωρίς την συνοδεία της πεθεράς της, η οποία επιβάλλεται από τους Ισλαμικούς Νόμους.
Και η τιμωρία του άντρα συζύγου της; Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο ξυλοδαρμός ήταν δίκαιος και τιμώρησε τον άντρα με μικρό πρόστιμο. Γιατί; Γιατί, κατά τον Καδή(*), δεν σταμάτησε τον ξυλοδαρμό νωρίτερα, ώστε η γυναίκα-σύζυγος να μην πεθάνει...
Τ ρ α γ ι κ ό !!!

Λίγα Λόγια

Η µειονεκτική θέση της γυναίκας στην κοινωνία του Ισλάµ και ιδιαίτερα στα πολύ αυστηρά Ισλαµικά κράτη (Ιράν) είναι δραματική. Ως παθητικό υποχείριο του Ισλάµ, η ρεαλιστική εικόνα και καθημερινότητα για την γυναίκα είναι απάνθρωπη.
Υποταγµένη, κρυµµένη πίσω από την µαντήλα της, χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς καμία ελευθερία, με συστηματική ταπείνωση της προσωπικότητας και εν τέλει της ίδιας της ύπαρξης της.
Στο χώρο του Ισλάµ η θέση της γυναίκας υποτιµάται σαφώς έναντι της θέσεως του άντρα. Το Κοράνι, το ιερό βιβλίο του Ισλάµ, επιβάλλει στις πιστές του το κάλυµµα του προσώπου ή ολόκληρου του σώµατος, την πολυγαµία του άντρα , η µονοµέρεια ευκολίας παροχής διαζυγίου στους άντρες και λοιπές διατάξεις περί οικογενειακού θεσµού αποδεικνύουν σαφώς την πίστη στην κατωτερότητα της γυναίκας έναντι του άντρα.
Το Κοράνι δίνει το δικαίωµα στους άντρες µουσουλµάνους να χρησιµοποιήσουν ακόµη και το ξύλο για να συνετίσουν τις ανυπάκουες συζύγους τους, αν αυτές δεν υπακούουν στους νόµους του Ισλάµ. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην δηµόσια ζωή, δηλαδή στην κοινωνία µια ανυπάκουη µουσουλµάνα θα υποστεί την Σαρία(**).
Πολλοί θεωρούν ότι οι συντηρητικές θέσεις του Κορανίου έχουν εξελιχθεί µε την πάροδο του χρόνου προς όφελος των γυναικών. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει γιατί οι θετικές εξελίξεις που έχουν συµβεί, στις µέρες µας, για τις γυναίκες δεν έχουν επηρεάσει την παραδοσιακή θρησκεία του Ισλάµ.

Σημειώσεις:
(*) Καδής είναι αυτός που ασκεί την δικαστική εξουσία σύµφωνα µε τον Ισλαµικό νόµο. Ο καδής είναι γνωστός και ως δικαστής ή µουφτής.
(**) Σαρία είναι ο ισλαµικός νόµος που επιβάλλει το Κοράνι σε περιπτώσεις ανυπακοής στους κανόνες. Οι επιπτώσεις µιας ανυπακοής µπορεί να είναι: λιθοβολισµός, µαστίγωση, μέχρι και η θανατική ποινή.

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου.
Αχιλλέας

"Η Αποκατάσταση" - Κατερίνα Γώγου

Σκοτεινά Πάθη

Δεν πολεμούμε τα σκοτεινά μας πάθη με νηφάλια, αναιμικιά, ουδέτερη, πάνω από τα πάθη αρετή. Παρά με άλλα σφοδρότερα πάθη. Αφήνουμε τη θύρα μας ανοιχτή στην αμαρτία.
Δε βουλώνουμε τ' αφτιά μας να μην ακούσουμε τις Σειρήνες. Δε δενόμαστε από φόβο στο κατάρτι μιας μεγάλης Ιδέας, μήτε παρατούμε το καράβι και χανόμαστε γρικώντας, φιλώντας τίς Σειρήνες.
Παρά εξακολουθούμε την πορεία μας, αρπάζουμε και ρίχνουμε τις Σειρήνες στο καράβι μας και ταξιδεύουν κι αυτές μαζί μας.

"Ασκητική" - Νίκος Καζαντζάκης

Back to TOP  

Back to TOP