Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Η θέση της Γυναίκας στο Ισλάμ

Αφορμή για την ανάρτηση αποτελεί ο θάνατος μίας νεαρής γυναίκας στο Ιράν, μετά από απάνθρωπο δημόσιο ξυλοδαρμό που υπέστη από τον σύζυγό της για ανυπακοή, με τη χρήση ξύλινου ραβδιού. Μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο και τελικά έχασε την μάχη με τον θάνατο.
Το παράπτωμά της; Κυκλοφόρησε χωρίς μαντήλα, χωρίς την άδεια του άντρα της και χωρίς την συνοδεία της πεθεράς της, η οποία επιβάλλεται από τους Ισλαμικούς Νόμους.
Και η τιμωρία του άντρα συζύγου της; Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο ξυλοδαρμός ήταν δίκαιος και τιμώρησε τον άντρα με μικρό πρόστιμο. Γιατί; Γιατί, κατά τον Καδή(*), δεν σταμάτησε τον ξυλοδαρμό νωρίτερα, ώστε η γυναίκα-σύζυγος να μην πεθάνει...
Τ ρ α γ ι κ ό !!!

Λίγα Λόγια

Η µειονεκτική θέση της γυναίκας στην κοινωνία του Ισλάµ και ιδιαίτερα στα πολύ αυστηρά Ισλαµικά κράτη (Ιράν) είναι δραματική. Ως παθητικό υποχείριο του Ισλάµ, η ρεαλιστική εικόνα και καθημερινότητα για την γυναίκα είναι απάνθρωπη.
Υποταγµένη, κρυµµένη πίσω από την µαντήλα της, χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς καμία ελευθερία, με συστηματική ταπείνωση της προσωπικότητας και εν τέλει της ίδιας της ύπαρξης της.
Στο χώρο του Ισλάµ η θέση της γυναίκας υποτιµάται σαφώς έναντι της θέσεως του άντρα. Το Κοράνι, το ιερό βιβλίο του Ισλάµ, επιβάλλει στις πιστές του το κάλυµµα του προσώπου ή ολόκληρου του σώµατος, την πολυγαµία του άντρα , η µονοµέρεια ευκολίας παροχής διαζυγίου στους άντρες και λοιπές διατάξεις περί οικογενειακού θεσµού αποδεικνύουν σαφώς την πίστη στην κατωτερότητα της γυναίκας έναντι του άντρα.
Το Κοράνι δίνει το δικαίωµα στους άντρες µουσουλµάνους να χρησιµοποιήσουν ακόµη και το ξύλο για να συνετίσουν τις ανυπάκουες συζύγους τους, αν αυτές δεν υπακούουν στους νόµους του Ισλάµ. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην δηµόσια ζωή, δηλαδή στην κοινωνία µια ανυπάκουη µουσουλµάνα θα υποστεί την Σαρία(**).
Πολλοί θεωρούν ότι οι συντηρητικές θέσεις του Κορανίου έχουν εξελιχθεί µε την πάροδο του χρόνου προς όφελος των γυναικών. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει γιατί οι θετικές εξελίξεις που έχουν συµβεί, στις µέρες µας, για τις γυναίκες δεν έχουν επηρεάσει την παραδοσιακή θρησκεία του Ισλάµ.

Σημειώσεις:
(*) Καδής είναι αυτός που ασκεί την δικαστική εξουσία σύµφωνα µε τον Ισλαµικό νόµο. Ο καδής είναι γνωστός και ως δικαστής ή µουφτής.
(**) Σαρία είναι ο ισλαµικός νόµος που επιβάλλει το Κοράνι σε περιπτώσεις ανυπακοής στους κανόνες. Οι επιπτώσεις µιας ανυπακοής µπορεί να είναι: λιθοβολισµός, µαστίγωση, μέχρι και η θανατική ποινή.

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Η Διαφθορά στην Ελληνική Αστυνομία

Η Ελληνική Αστυνομία πάντοτε απασχολούσε και απασχολεί τον Έλληνα Πολίτη. Αντιδημοκρατική, με "φασιστική" νοοτροπία και πρακτική, διαπλεκόμενη με παρακρατικούς, δοσίλογους και πνιγμένη στην διαφθορά. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και αποτελεί το ζητούμενο για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας.
Παραθέτω δύο πρόσφατα δημοσιεύματα (Πηγή: Enikos.gr). Η διαφορά τους είναι μία ημέρα, αφορούν το ίδιο γεγονός και δείχνει πως τους αντιμετώπισε η Πολιτεία και η "Αδέκαστη" Δικαιοσύνη.
Δημοσίευμα Πρώτο
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πέντε αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ανώτερος αξιωματικός, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία. Παράλληλα, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για όλους τους εμπλεκομένους αστυνομικούς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, διακριβώθηκε η δράση εγκληματικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνταν σε παράνομες ανασκαφές για ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων και θησαυρών, στη διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα, μέσω εικονικών θεωρήσεων διαβατηρίων, καθώς και στην παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων. Σημειώνεται, ότι στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται συνολικά 147 άτομα.



Δημοσίευμα Δεύτερο
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματικές εγγυήσεις αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή Κιλκίς, οι τρεις αστυνομικοί που είχαν συλληφθεί ύστερα από έρευνες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφάλειας Βορείου Ελλάδος, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε κυκλώματα που -κατά περίπτωση- δραστηριοποιούνταν σε παράνομες ανασκαφές, εικονικές θεωρήσεις διαβατηρίων και λαθρεμπόριο καπνού.
Στους κατηγορούμενους, εκ των οποίων ένας ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και δύο χαμηλόβαθμοι, αποφασίστηκε -με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή - να επιβληθούν οι περιοριστικοί όροι της αυτοπρόσωπης εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένουν και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Επιπλέον, στον αξιωματικό και στον έναν από τους δύο υφισταμένους του, αποφασίστηκε να επιβληθεί χρηματική εγγυοδοσία ύψους 10.000 ευρώ, ενώ σε 2.000 ευρώ ορίστηκε η χρηματική εγγύηση για τον τρίτο κατηγορούμενο.
Όπως έγινε γνωστό, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος, κατά το κατηγορητήριο, εμπλέκεται σε δεκάδες παράνομες ανασκαφές και σε διακίνηση καπνικών προϊόντων, αρνήθηκε τις βαρύτατες πράξεις που του αποδίδονται. Ο ίδιος φέρεται να μίλησε για «χόμπι» αναφερόμενες στις ανασκαφές, τονίζοντας ότι δεν βρέθηκαν πολύτιμα αρχαία αντικείμενα στην κατοχή του. Όσον αφορά στα τσιγάρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην απολογία του ισχυρίστηκε πως ήταν για δική του χρήση. Τη γραμμή της άρνησης των εις βάρος του αποδιδόμενων πράξεων ακολούθησε στην απολογία του και ο αστυνομικός που κατηγορείται για εικονικές θεωρήσεις ταξιδιωτικών εγγράφων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο ίδιος απολογήθηκε ότι δεν υπάρχει κανέναν θεωρημένο διαβατήριο από τον ίδιο και κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να τον εμπλέκει σε εγκληματικές δραστηριότητες. Επισήμανε, δε, ότι ο ίδιος παρείχε πληροφορίες στο πλαίσιο των υπηρεσιακών του καθηκόντων σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς. Την ίδια στάση φέρεται να τήρησε και ο συγκατηγορούμενός του στο ίδιο σκέλος της ογκώδους δικογραφίας που σχηματίστηκε από τους «αδιάφθορους» των Σωμάτων Ασφαλείας.
Στο μεταξύ, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν και οι υπόλοιποι 11 συλληφθέντες, ανάμεσά τους και τρεις Αλβανοί υπήκοοι, για συμμετοχή στις φερόμενες εγκληματικές δραστηριότητες των παραπάνω κυκλωμάτων. Συνολικά η δικογραφία περιλαμβάνει 147 άτομα, μεταξύ αυτών άλλους έξι αστυνομικούς, έναν συνταξιούχο αστυνομικό, δύο στρατιωτικούς και δεκάδες ιδιώτες.

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Μάνος Κατράκης


ΜΑΝΟΣ  ΚΑΤΡΑΚΗΣ

Από τις προσωπικότητες που λάτρεψα. Καλλιτεχνικός ογκόλιθος, αξεπέραστος ηθοποιός αλλά και ιδεολόγος αγωνιστής. Η απαγγελία ποιημάτων και η στεντόρια και επιβλητική φωνή του σε μαγευούν. Σε ταξιδεύουν σε άλλους Κόσμους.

Όμως τον αγάπησα και για κάτι προσωπικό. Την απίστευτη ομοιότητα τόσο στη μορφή όσο και στη φωνή με τον επίσης Κρητικό Παππού μου, που του είχα αδυναμία.

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α

Ο Μάνος Κατράκης γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1909 στο Καστέλι Κισσάμου, στην Κρήτη. Ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά του έμπορου Χαράλαμπου Κατράκη και της Ειρήνης. Πριν συμπληρώσει τα 10 του χρόνια η οικογένεια του μετακόμισε στην Αθήνα καθώς οι δουλειές του πατέρα δεν πήγαιναν και τόσο καλά και θεώρησαν πως η πρωτεύουσα θα προσέφερε περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες από τη Μεγαλόνησο. Κάποια στιγμή σε νεαρή ηλικία αναγκάζεται να γίνει ο «προστάτης» της οικογένειας καθώς ο πατέρας του λείπει πια συνεχώς και ο μεγαλύτερος αδερφός του είναι ήδη ξενιτεμένος στην Αμερική.

Κατά την διάρκεια του πολέμου και της Κατοχής, συμμετείχε στο μέτωπο και πολέμησε γενναία αλλά δραματικά γεγονότα στιγμάτισαν την τότε ζωή του:  ο χαμός κατά τη γέννα των μοναδικών δίδυμων παιδιών του, η ένταξή του στο ΕΑΜ και στην αριστερά, που τον έβαλαν αργότερα στο στόχαστρο των συντηρητικών παρατάξεων.
Το 1943, όταν ανέλαβε Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών συνέβαλε τα μέγιστα στην ίδρυση του Κρατικού θεάτρου Θεσσαλονίκης όπου και έπαιξε μέχρι το 1946 όταν επαναπροσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο για ένα έτος. Τότε, αρνούμενος να υπογράψει «δήλωση μετανοίας», εξορίστηκε στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και τον Αη Στράτη, μέχρι το 1952. Η φιλία του και η κοινή πορεία με συναγωνιστές του, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, τον βοήθησαν να αντιμετωπίσει τις δραματικές αυτές στιγμές. Ταυτόχρονα είχε τη δύναμη να εμψυχώνει όποιον συναντούσε στη Μακρόνησο και στον Άη Στράτη.

"Άξιον Εστί" - H πορεία προς το μέτωπο
"Άξιον Εστί" - Προφητικόν

Όταν πια στις αρχές της δεκαετίας του '50 επιστρέφει στην Αθήνα οριστικά, το μετεμφυλιακό κλίμα είναι βαρύ. Λίγες πόρτες ανοιχτές, λίγες δουλειές. Αναγκάζεται να εργαστεί ευκαιριακά (στο ραδιόφωνο στην αρχή) αλλά σιγά-σιγά κατορθώνει να πάρει μικρούς ή μεγαλύτερους ρόλους στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
Πολλά έχουν ειπωθεί για τα πάθη και τις αδυναμίες του, ωστόσο το μόνο αναμφισβήτητο είναι το αστείρευτο και φυσικό του ταλέντο, η υπέροχη φωνή του (π.χ. όταν απαγγέλλει το «Άξιον Εστί» του Ελύτη ή το «Πέντε η ώρα που βραδιάζει» από το θρήνο για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας του Λόρκα), τα αδιαπραγμάτευτα ιδανικά του.


ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ
Τα κείμενα του Βιτσέντζου Κορνάρου γίνονται επιβλητικά από μια γνήσια Κρητική Φωνή


ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ
«Πέντε η ώρα που βραδιάζει» από το "Θρήνο για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας" του Λόρκα
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος, Απόδοση: Νίκος Γκάτσος

Η συνεχής καταπόνηση του οργανισμού του δημιούργησε με τον καιρό προβλήματα και η υγεία του εξασθένησε. Μανιώδης καπνιστής σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του, αρνήθηκε να ακολουθήσει αυστηρό πρόγραμμα θεραπείας. Έτσι, λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της τελευταίας ταινίας στην οποία πρωταγωνίστησε - το "Ταξίδι στα Κύθηρα" με σκηνοθέτη το Θόδωρο Αγγελόπουλο - άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 Σεπτεμβρίου του 1984, σε ηλικία 76 ετών χτυπημένος από καρκίνο των πνευμόνων.

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Μελίνα Μερκούρη

ΦΥΓΕ  ΜΕΛΙΝΑ,  ΚΡΑΤΑΝΕ  ΜΑΧΑΙΡΙ !!!

Πριν 26 χρόνια, στις 6 Μάρτη 1994, πέθανε σε Νοσοκομείο της Αμερικής, η Μελίνα Μερκούρη. " Η Τελευταία Ελληνίδα Θεά ", σύμφωνα με τον Ξένο Τύπο που πρόβαλε εκτενώς το Θέμα. Δεν γράφω για να κάνω ένα διθυραμβικό και υποκριτικό επικήδειο, αλλά για να μιλήσω για τα συναισθήματα που μου προκαλεί η θύμηση της.
Πέρα από την αντιδικτατορική δράση της, που πληροφορήθηκα κατά τα δύο τελευταία χρόνια της επταετούς Χούντας, όταν άρχισα και να πολιτικοποιούμαι, γνώρισα την Μελίνα στις Εκλογές του 1974 όταν κατέβηκε σαν υποψήφια του ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Β΄ Περιφέρεια Πειραιά, στην Κοκκινιά. Αντίθετη με την τότε πολιτική θέση μου με εντυπωσίασε η αμεσότητα, η άνεση, η εκπληκτική επαφή με τους πολίτες και η σχεδόν θεατρική προσέγγιση των πραγμάτων. Είχε βγάλει και μια προεκλογική αφίσσα που θύμιζε αφίσσα διαφήμισης θεατρικής παράστασης. Και αυτό ήταν !!! Το πάθος για τις ιδέες της και η θεατρική ανεπιτήδευτη προσέγγιση της Πολιτικής Πραγματικότητας. Όπως ακριβώς η "Στέλλα". Το θέατρο, η πολιτική, το πάθος,  η ηθοποιία σε ένα παράξενο αυθεντικό μείγμα απόλυτης παθιασμένης ιδεολογικής προσήλωσης. Το πάθος, σχεδόν ερωτικό, για την πολιτική σαν μορφή τρόπου έκφρασης των ιδεών. Τελικά δεν βγήκε βουλευτής για 1.000 περίπου ψήφους.
Περπάταγε αέρινα, λες και ήταν πάνω σε θετρικό σανίδι, με το τσιγάρο στα χέρια, δυο σπινθηροβόλα μάτια και με ένα χαμόγελο που σε μάγευε. Όπως και ο Μάνος Κατράκης, που πέθανε επίσης από καρκίνο, ήταν μανιώδης καπνίστρια και κάπνιζε μέχρι και την τελευταία στιγμή. ( Όπως λέει και το τραγούδι " Όσοι με τον Χάρο γίναν φίλοι, με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη"). Την θυμάμαι να δίνει την τελευταία συνέντευξη της στο αεροδρόμιο λίγο πριν αναχωρήσει για την Αμερική. Συγκινητική!!

Μαζί με την Μελίνα, χάθηκε και το ερωτικό στοιχείο στην πολιτική. Χάθηκε το πάθος, η αθωότητα και ο "ερασιτεχνισμός". Και περάσαμε στους τεχνοκράτες και τους επαγγελματίες πολιτικούς.

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ - "ΑΣΤΕΡΙ ΜΟΥ, ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΟΥ"

Η πρώτη εκτέλεση σύνθεσης του Μίκη Θεοδωράκη, για την ταινία "Φαίδρα" (1962). Αδυνατώ να την ακούσω σε άλλη εκτέλεση! Σημασία δεν έχει η φωνή. Άλλωστε η Μελίνα δεν ήταν καλλίφωνος. Σημασία έχει η ερμηνεία και το πάθος που το αποδίδει. Αξεπέραστο!!


ΜΕΡΙΚΕΣ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Φωτογράφιση για το περιοδικό "LIFE"το 1966 για την παρουσίαση του "Ποτέ την Κυριακή" (Προσέξτε στο εξώφυλλο την αναφορά στο Νοσοκομείο που νοσηλεύτηκε όταν αρρώστησε αργότερα. Εκπληκτική σύμπτωση!). Η δεύτερη φωτογραφία από το περιοδικό "ΕΙΚΟΝΕΣ" μια εβδομάδα μετά το θάνατό της. Στην πάνω αριστερά φωτογραφία η Μελίνα σαφώς καταβεβλημένη λίγο πριν την πρώτη νοσηλεία της. Παρά ταύτα παραμένει επιβλητική!

Φύγε Μελίνα, κρατάνε μαχαίρι !!!!
Το μαχαίρι που σκοτώνει την Πολιτική.
Λείπει και το δικό Σου Σώμα που θα το σταματήσει !!!!
Έχε Γειά !!!!
Μας λείπεις !!!
Μας λείπει η "Μελίνα της Ελλάδας" !!!


ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
Δύο βιντεάκια από το αρχείο της ΕΡΤ, που προβλήθηκαν από το Κανάλι της Βουλής και κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Σπάνιο αρχειακό υλικό από την Αντιδικτατορική Αντίσταση ( Αρχείο του Ζύλ Ντασσέν). Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα. Απίστευτο δίδυμο !!
Τι Πνευματική Φτώχεια επικρατεί σήμερα !!

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ - ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΚΟΥΡΗ
Δύο ακόμα σπάνια βιντεάκια με το άλλο ιερό τέρας της μουσικής σκηνής, τον Μάνο Χατζιδάκι. Η σχέση της Μελίνας με τον Μάνο, ήταν μια "ερωτική" σχέση που διαταράχθηκε με την γνωστή ιστορία του τραγουδιού "Τα Παιδιά του Πειραιά". Η Χημεία τους απίστευτη!

Αφιερώνεται εξαιρετικά σε όσους αρνούνται να ξεχάσουν !!!

Περί Πτωχεύσεως

(*) Αναδημοσίευση από παλαιά ανάρτηση από τον Ιούλιο 2010. Αφορούσε την άποψή ότι ήταν αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία τελικά έγινε πραγματικότητα το 2013. Για να θυμόμαστε τις μέρες εκείνες... που φαίνονται μακρινές, αλλά οι επιπτώσεις τους θα μας ακολουθούν για πολλές δεκαετίες.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πολλά ακούγονται τελευταία, μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, που αφορούν την πτώχευση της Ελλάδας, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους και επιστροφή στην «ένδοξη Δραχμούλα». Χιλιάδες σενάρια έχουν δει το φως της Δημοσιότητας, και πολλοί βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση. Ας προσπαθήσουμε μαζί να καταγράψουμε τα γεγονότα για να έχουμε μια καλύτερη εποπτεία της κατάστασης.

Η Μέθοδος που θα ακολουθήσουμε είναι η παλιά , του πάλαι ποτέ μαθήματος της «Λογικής», στα σχολικά εγχειρίδια. Δηλαδή Καταγραφή Στοιχείων, Ανάλυση, Συμπέρασμα. Ξεκινάμε λοιπόν:

1. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

· Το χρέος της Ελλάδας από πάσης φύσης Δάνεια καθορίζεται στα € 317 δις.
· Για την εξυπηρέτηση του χρέους καταβάλλονται ετησίως (με παλαιά χαμηλά επιτόκια ευρώ) περίπου €13 δις. Δηλαδή στο τέλος του 2010, το σύνολο της οφειλής , θα ανέρχεται στα € 330δις.
· Σήμερα αντιπροσωπεύει το 130% του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος). Δηλαδή του Συνολικού Εισοδήματος του Ελληνικού Κράτους.
· Τέλος του 2010 το χρέος θα αντιπροσωπεύει τα 140% του ΑΕΠ
· Για να μειωθεί το χρέος θα πρέπει το Ελληνικό Κράτος να παρουσιάσει Πρωτογενές πλεόνασμα το 2010 πάνω από το ύψος των τόκων Χρηματοδότησης . Δηλαδή πάνω από €13 δις που είναι οι τόκοι του Έτους. Έτσι το Χρέος θα παραμείνει στα €317 δις.
· Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Ελληνικό Κράτος στοχεύουν στην εξοικονόμηση περίπου €8 δις.
2. ΑΝΑΛΥΣΗ

· Βάσει όλων των ανωτέρω , εφόσον τα μέτρα της Κυβέρνησης επιτύχουν, δηλαδή κατορθώσει να εισπράξει από φόρους (νέο φορολογικό, πάταξη φοροδιαφυγής , είσπραξη ΦΠΑ, κτλ) επιπλέον €8 δις, τότε το χρέος θα αντιπροσωπεύει για το 2010 το 135% του ΑΕΠ, αντί του 140%του ΑΕΠ που αναφέρεται παραπάνω.
· Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ δεν θα συρρικνωθεί λόγω ύφεσης, δηλαδή έχουμε μηδενική ανάπτυξη. Όμως βάσει των στοιχείων τόσο της ΕΕ, όσο και του Ελληνικού Κράτους η ανάπτυξη το 2010 θα είναι αρνητική περίπου -4%. Άρα το συνολικό χρέος εφόσον πετύχουν τα μέτρα θα αντιπροσωπεύσει τελικά το 141%του ΑΕΠ!!!!!!
· Η κατάσταση θα παραμείνει περίπου η ίδια και τα επόμενα χρόνια, με μικρές αυξομειώσεις.

3. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

· Το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει υψηλό σε πραγματικές τιμές και το μόνο που αναμένουμε είναι να μειωθεί σε ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ , δηλαδή αν η ανάπτυξη είναι θετική να αντιπροσωπεύει πχ το 110% του ΑΕΠ.
· Επειδή το ΑΕΠ κάθε χώρας είναι ένα ευμετάβλητο Προϊόν , οι δανειακές ανάγκες της Χώρας θα παραμείνουν υψηλές για όλα τα επόμενα χρόνια.
· Έχουν δίκιο όλοι οι «Ξένοι Οίκοι» που ανησυχούν και μείωσαν την Πιστοληπτική Ικανότητα της Χώρας.
· Οδεύουμε σε μια επικίνδυνη ατραπό με δύσκολα προβλέψιμα βήματα και προοπτικές.

ΑΡΑ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

"I have a Dream" - Martin Luther King

Ήταν στις 23 Αυγούστου 1963, όταν στην Κεντρική Εκδήλωση για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έλαβε χώρα στο Lincoln Memorial στα σκαλιά του National Mall, όπου κατέληξε η "Μεγαλειώδης Πορεία προς την Ουάσινγκτων" ο Μαύρος Ηγέτης Martin Luther King εκφώνησε τον περίφημο Λόγο του "I have a Dream" ("Έχω ένα Όνειρο").
Ο Ιστορικός Λόγος του έγινε σημαία για όλους τους Πολιτικά και Κοινωνικά καταπιεσμένους και ο Martin Luther King πέρασε το κατώφλι της Ιστορίας σαν ο Μεγαλύτερος Υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



M a r t i n

L u t h e r

K i n g








"I Have

A Dream"



Απόσπασμα από τον Ιστορικό Λόγο

Εχω ένα όνειρο ότι μια ημέρα ακόμη και η Πολιτεία του Μισισιπή, μια έρημη Πολιτεία, πνιγμένη από τη λάβρα της αδικίας και της καταπίεσης, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Εχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια ημέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος όπου δεν θα κριθούν από το χρώμα του δέρματός τους αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους.Εχω ένα όνειρο σήμερα.

Εχω ένα όνειρο ότι μια ημέρα η Πολιτεία της Αλαμπάμας θα μεταμορφωθεί σε μια κατάσταση όπου τα μικρά μαύρα αγόρια και κορίτσια θα μπορέσουν να πιαστούν χέρι χέρι με τα μικρά λευκά αγόρια και κορίτσια και να περπατήσουν μαζί σαν αδελφές και αδελφοί. Εχω ένα όνειρο σήμερα.

Εχω ένα όνειρο ότι μια ημέρα κάθε κοιλάδα θα υψωθεί, κάθε λόφος και βουνό θα χαμηλώσει, οι ανώμαλοι τόποι θα γίνουν ομαλοί και οι στραβοί τόποι θα γίνουν ευθείς και η δόξα του Κυρίου θα αποκαλυφθεί και όλη η σάρκα μαζί θα την αναγνωρίσει. Και αν η Αμερική πρόκειται να γίνει μεγάλο έθνος, αυτό πρέπει να γίνει πραγματικότητα.

Ετσι, ας ηχήσει η ελευθερία από τις πελώριες κορυφές των λόφων του Νιου Χάμσιρ.
Ας ηχήσει η ελευθερία από τα δυνατά βουνά της Νέας Υόρκης.
Ας ηχήσει η ελευθερία από τα όρη Αλεγκένι της Πενσυλβανίας!
Ας ηχήσει η ελευθερία από τα χιονοσκέπαστα Βραχώδη Ορη του Κολοράντο!
Ας ηχήσει η ελευθερία από τις καμπυλώδεις κορυφές της Καλιφόρνιας!
Αλλά όχι μόνο· ας ηχήσει η ελευθερία από το Πέτρινο Βουνό της Γεωργίας!
Ας ηχήσει η ελευθερία από το όρος Λουκάουτ του Τενεσί!
Ας ηχήσει η ελευθερία από κάθε λόφο του Μισισιπή. Από κάθε βουνοπλαγιά ας ηχήσει η ελευθερία.

Οταν αφήσουμε την ελευθερία να ηχήσει, όταν την αφήσουμε να ηχήσει από κάθε χωριό και κάθε κωμόπολη, από κάθε Πολιτεία και κάθε πόλη, θα μπορέσουμε να επισπεύσουμε εκείνη την ημέρα που όλα τα παιδιά του Θεού, μαύροι άνθρωποι και λευκοί άνθρωποι, εβραίοι και εθνικοί, προτεστάντες και καθολικοί, θα μπορέσουν να ενώσουν τα χέρια και να τραγουδήσουν τα λόγια του παλιού νέγρικου ύμνου: «Επιτέλους ελεύθεροι! Επιτέλους ελεύθεροι! Ευχαριστούμε τον Παντοδύναμο Θεό, επιτέλους είμαστε ελεύθεροι!»

Ο Φράχτης στον Έβρο

(*) Με αφορμή την επέκταση του Φράχτη στον Έβρο για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, αναδημοσιεύω παλαιά ανάρτηση του Δεκεμβρίου 2010 με το ίδιο θέμα. Διαβάστε τις επισημάνσεις... σαν να μην πέρασε μια μέρα.

ΔΩΔΕΚΑΜΙΣΗ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΦΡΑΧΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

«Στην Ελλάδα θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου»
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη - Χρήστος Παπουτσής


Γύρω από το παραμεθόριο τείχος των 12,5 χιλιομέτρων στον Έβρο εγείρονται ποικίλα ερωτήματα. Γιατί άργησε τόσο η λήψη μέτρων ανάσχεσης ή, έστω, αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης; Γιατί υπεγράφησαν από την Ελλάδα οι συμφωνίες Δουβλίνου αδιαφοροποίητες και χωρίς προβλέψεις ειδικής εφαρμογής; Γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση δυσανασχετεί όταν πρέπει να εγγυηθεί τα προς Ανατολάς σύνορα της Ελλάδας; Γιατί χώρες της Ε. Ε. με ελάχιστους μετανάστες, και αυτούς νόμιμους, ψέγουν υποκριτικά την Ελλάδα για τη μεταχείριση των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών, κάκιστη ομολογουμένως; Γιατί η Τουρκία, ως υποψήφιο κράτος–μέλος της Ε. Ε., δεν συνεργάζεται για την αποτροπή της λαθρομεταναστευτικής ροής προς την Ευρώπη;

Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν εύκολες απαντήσεις. Η μετακίνηση πληθυσμών από χώρες σε ανθρωπιστική κρίση και από τον φτωχό Τρίτο Κόσμο προς Δυσμάς και Βορράν θα χαρακτηρίσει τον αιώνα που διανύουμε. Και τέτοια πλανητικής κλίμακας προβλήματα δεν επιδέχονται εύκολες, προσωρινές ή μεμονωμένες λύσεις. Ωστόσο, το μεταβαλλόμενο οικονομικοπολιτικό περιβάλλον μεταβάλλει και τα συμφέροντα και τις αντιλήψεις: πολλές χώρες προορισμού δεν είναι πλούσιες, βρίσκονται σε οικονομική κρίση. Άρα δεν μπορούν πια να απασχολήσουν τους μετανάστες, δεν μπορούν να τους ενσωματώσουν, δεν μπορούν καν να τους υποδεχθούν υπό ανθρώπινες συνθήκες.

Η επισώρευση άνεργων, άεργων, φτωχών, άγλωσσων, σε μια χώρα ήδη πληττόμενη σφοδρά από ύφεση και ανεργία, δεν μπορεί να καταλήξει σε ευτυχές ανθρωπιστικό αποτέλεσμα. Η φτώχεια δεν αθροίζεται καν, πολλαπλασιάζεται· οι δοκιμαζόμενες υποδομές λυγίζουν από το επιπλέον βάρος ενάμισι ή και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων.

Για την υπεράσπιση του υπάρχοντος κοινωνικού χώρου, τελούντος ήδη σε δεινή δοκιμασία, επιβάλλεται η προστασία του: από την υπερφόρτωση, την κατάρρευση, τα ανομικά φαινόμενα, τον ρατσισμό. Η φύλαξη των συνόρων, δηλαδή της εθνικής κυριαρχίας, είναι ένας από πολλούς τρόπους· άλλοι τρόποι πρέπει να αναζητηθούν επειγόντως σε διεθνή φόρα, με πειστικά και πιεστικά επιχειρήματα προς υποκριτές εταίρους και απρόθυμους γείτονες, με ουσιαστική διεθνή βοήθεια προς τις δοκιμαζόμενες χώρες που «διώχνουν» τους ανθρώπους τους, με εξορθολογισμό της ένταξης των εντάξιμων.

Από την άλλη, η δημοκρατική κοινωνία οφείλει να αναστοχασθεί τους όρους και τα όρια της ασφάλειας, της ρητορικής και της πρακτικής της. Η ασφάλεια δεν μπορεί να αντιδιαστέλλεται δημαγωγικά απέναντι στην ελευθερία και τις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες· πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά και ισοβαρώς, με διαρκή μέριμνα για τη διαφύλαξη των ελευθεριών και του αυτοσεβασμού. Το τείχος δεν πρέπει να γενικευτεί σαν μέσον πολιτικής πράξης, διότι, εκτός των άλλων, κανένα τείχος δεν μπορεί να ανακόψει τις ροές της ιστορίας. Το τείχος μπορεί να αποτρέψει μερικές χιλιάδες περιπατητές στα 12,5 χιλιόμετρα του Έβρου. Τίποτε άλλο.

Ο Πόλεμος του Γιόμ Κιπούρ

Δ' Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος

Μεσημέρι Σαββάτου, 6 Οκτωβρίου του 1973. Ανήμερα της μεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής, του Γιομ Κιπούρ ( Yom Kippur - Ισραηλινή Εορτή της Σκηνοπηγίας, ή αλλιώς "Ημέρα της Εξιλέωσης"), το Ισραήλ δέχεται ταυτόχρονη επίθεση από δυνάμεις της Αιγύπτου που περνούν το Κανάλι του Σουέζ και της Συρίας που εισχωρεί στα υψίπεδα του Γκολάν. Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, ή αλλιώς Δ' Aραβοϊσραηλινός Πόλεμος ξεσπά.
Στην επίθεση συνδράμουν τουλάχιστον άλλες δέκα αραβικές χώρες. Επικεφαλής του Πολέμου η Αίγυπτος (Ανουάρ Σαντάτ), η Συρία (Χαφέζ Αλ-Άσαντ) και η Ιορδανία (Βασιλιάς: Χουσεΐν Μπιν-Ταλάλ) . Πρωθυπουργός του Ισραήλ η Γκόλντα Μέϊρ με Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Μονόφθαλμο Μοσέ Νταγιάν. Στόχος των επιτιθέμενων, η ανάκτηση εδαφών που χάθηκαν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967. Το Ισραήλ αιφνιδιάζεται και στις εχθροπραξίες που ακολουθούν γνωρίζει αλλεπάλληλες ήττες. Πλήρης ο αιφνιδιασμός και για τη διεθνή κοινότητα. Η επιχείρηση είχε προετοιμαστεί με πάσα μυστικότητα.
Η τροπή του πολέμου αλλάζει στις 10 Οκτωβρίου, όταν οι Ισραηλινοί οργανώνονται και ολοκληρώνουν την επιστράτευσή τους. Περνούν στην αντεπίθεση και αναγκάζουν τους Σύρους να υποχωρήσουν βαθιά μέσα στο έδαφός τους. Στις 14 Οκτωβρίου οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση βολής πυροβόλου από τη Δαμασκό. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νότο, όπου οι ισραηλινοί ανακόπτουν την πορεία των Αιγυπτίων και περνούν το Κανάλι του Σουέζ. Οι Αιγύπτιοι βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς η 3η Στρατιά τους βρίσκεται περικυκλωμένη.
Η κρίση φαίνεται να λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις, μετά την απειλή της Σοβιετικής Ένωσης για αποστολή δυνάμεων στην περιοχή και την παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ. Η διεθνής διπλωματία αναλαμβάνει δράση, υποκινούμενη από την απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να ελαττώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου στις Δυτικές Χώρες που υποστήριζαν το Ισραήλ (Α' Πετρελαϊκή Κρίση).


Στις 22 Οκτωβρίου 1973, κατόπιν αμερικανοσοβιετικού ψηφίσματος, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Συρία αποδέχεται κατάπαυση του πυρός και επανέρχεται στα προ του πολέμου σύνορά της με το Ισραήλ. Ανάλογη συνθήκη υπογράφει στις 24 Οκτωβρίου και η Αίγυπτος, η οποία όμως βγαίνει ωφελημένη, καθώς ανακτά τον πλήρη έλεγχο και στις δύο όχθες του Καναλιού του Σουέζ, ενώ κερδίζει και μία λωρίδα γης στη δυτική όχθη του Σινά. Μία ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ καταλαμβάνει θέσεις ανάμεσά στους εμπόλεμους.
Η συμφωνία θεωρήθηκε ήττα στο Ισραήλ και οι Εργατικοί που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της χώρας από το 1948 άρχισαν να υποχωρούν προς όφελος των Συντηρητικών του «Λικούντ». Ο πόλεμος έφερε πιο κοντά την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά στο Καμπ Ντέιβιντ, με την μεσολάβηση του αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ (5 Σεπτεμβρίου 1978).
Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ είχε και την ελληνική του παράμετρο. Ο Δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να επιτρέψει την προσγείωση αμερικανικών αεροπλάνων στα αεροδρόμια Ελευσίνας και Σούδας, τα οποία θα λάμβαναν μέρος στις επιχειρήσεις στο πλευρό των Ισραηλινών. Η άρνησή του να ικανοποιήσει το αμερικανικό αίτημα ίσως να συνέβαλε και στην πτώση του από τον Δημήτριο Ιωαννίδη στις 25 Νοεμβρίου 1973.

Ο Ξυλοδαρμός του Βουλευτή της Ν.Δ κ. Κωστή Χατζηδάκη

(*) Αναδημοσίευση ανάρτησης από τον Δεκέμβριο 2010. Για να θυμηθούμε εκείνη την ταραγμένη περίοδο, που φαντάζει σήμερα τόσο μακρινή !! Τα αποτελέσματα και οι συνέπειες όμως θα μας ακολουθούν για πολλά ακόμη χρόνια.

Επεισόδια επισκίασαν την μεγαλειώδη πορεία της 15/12/2010, Ημέρα Γενικής Απεργίας, ενάντια στις επιταγές του Μνημονίου και των νέων μέτρων που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και μειώνουν στα όρια της φτώχειας το εισόδημα του εργαζόμενου πολίτη, τόσο στον Δημόσιο όσο και τον Ιδιωτικό Τομέα.
Αποκορύφωμα και κεντρικός πρωταγωνιστής της ημέρας ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από αγανακτισμένους πολίτες και ξυλοκοπήθηκε άγρια. Τις σκηνές του ξυλοδαρμού του κατέγραψαν όλα τα μέσα ΜΜΕ, ξένα και Ελληνικά. Πραγματικά σκηνές απείρου κάλλους(;) που διαπνέονται από σουρεαλιστικές(;) και κωμικές(;) στιγμές.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ


Η παρακάτω επιστολή δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο και δείχνει ξεκάθαρα το πολιτικό κλίμα, την κοινωνική ένταση, την αντιπαλότητα, τις συνθήκες αλλά και την συναισθηματική φόρτιση που επικρατούσε εκείνη την περίοδο. Τα σχόλια δικά σας...

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Χατζηδάκη,

Στο πρόσωπό σας ο Ελληνικός Λαός έδωσε μία γερή γροθιά στον Φιλελευθερισμό και την Ακραία και 'Ακριτη προσήλωσή σας στις επιταγές της "Ελεύθερης Αγοράς". Αν σας έχει μείνει έστω και ίχνος Δημοκρατικότητας οφείλετε να αναγνωρίστε τις προσωπικές πολιτικές σας ευθύνες, τόσο για την κατάντια της Χώρας, αλλά και όλων των Τομέων της Οικονομικής και Πολιτικής Ζωής του τόπου που κληθήκατε να υπηρετήσετε από την θέση Βουλευτή, Υπουργού αλλά και στελέχους της Ν.Δ.
Το Αίμα που έτρεξε στο Προσωπό σας δεν με συγκινεί, συγκρινόμενο με το δάκρυ από τα θλιμμένα μάτια των μικρών παιδιών που εξαιτίας σας θα στερηθούν το Δώρο των Χριστουγέννων.
Σας εύχομαι όπως το δάκρυ στα μάτια των μικρών παιδιών αποδεικνύεται λυτρωτικό, έτσι και το αίμα στο προσωπό σας να σας οπλίσει με δύναμη να αποσυρθείτε από την Πολιτική και να απαλλάξετε τον Ελληνικό Λαό από την παρουσία σας.
Καλά Χριστούγεννα

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Προσφυγή της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ

(*) Η Ιστορική στιγμή της αναγγελίας του Πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου της "Προσφυγής στο Δ.Ν.Τ" την 23 Απριλίου 2010. Αναδημοσίευση από παλαιά ανάρτηση για να θυμόμαστε τις μέρες εκείνες... που φαίνονται μακρινές, αλλά οι επιπτώσεις τους θα μας ακολουθούν για πολλές δεκαετίες.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ  ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ !!!


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Και τελικά προσφύγαμε στο "Μηχανισμό Στήριξης"!! Θεωρώ ότι αυτή η μέρα θα μείνει  Ιστορική. Με την έννοια ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει όπως την ξέραμε. Μπαίνουμε και επισήμως στο Κλαμπ Χωρών του Τρίτου Κόσμου.
Το Κοινωνικό Κράτος που χρόνια με αγώνες και θυσίες, με ιδρώτα και αίμα, οικοδομούσε ο εργαζόμενος λαός, ανήκει στο παρελθόν.
Δυστυχώς Κυρίες και Κύριοι, επτωχεύσαμε!!
Εθνική ανάγκη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης της οικονομίας, δηλώνοντας παράλληλα ότι έδωσε ήδη εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «και εμείς και οι εταίροι μας στην ΕΕ ελπίζαμε ότι η απόφαση θα αρκούσε για να συνεχίσουμε το δανεισμό με χαμηλότερα επιτόκια». Εντούτοις, οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν και σήμερα η κατάσταση απειλεί να αποδομήσει την ομαλή πορεία της οικονομίας, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλουν οι έλληνες.

«Είναι ανάγκη να ζητήσουμε και επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που από κοινού δημιουργήσαμε και έχω δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να ξεκινήσει τις ενέργειες», τόνισε χαρακτηριστικά, «πατώντας τη σκανδάλη» για το μηχανισμό στήριξης.

Δύο Αιρετικές Φωνές

Μιλώντας για Πολιτική, ενδιαφέρον έχουν δύο βιντεάκια από το YouTube, που βρήκα σερφάροντας στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν φυσικά, κάποιες ενστάσεις και αντιρήσεις, αλλά δίνουν πάντα τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Θα σας συνιστούσα επειδή είναι λίγο μεγάλα σε διάρκεια να μη βαρεθείτε και να τα δείτε μέχρι το τέλος!!!

ΔΥΟ ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ
Richard Wolff
George Carlin

ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΩΤΟ: Μια διάλεξη του Richard Wolff

Ο Ρικ Γουλφ είναι μία από τις δύο "Αιρετικές Φωνές". Καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, αριστερών και προοδευτικών ιδεών, και διδάσκων Καθηγητής του Γεωργίου Παπανδρέου όταν σπούδαζε Οικονομικά στο Κολλέγιο Άμχερστ στην Μασαχουσέτη. Δείτε το βιντεάκι προσεκτικά...



ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΥΤΕΡO:  "American Dream" του George Carlin

Τα σπουδαιότερα πράγματα στην ζωή γίνονται καλύτερα κατανοητά μέσα από την Σάτυρα και το Χιούμορ. Ο George Denis Patrick Carlin (1937 – 2008) ήταν ένας κωμικός και ηθοποιός που ασκούσε κοινωνική και πολιτική κριτική σε όλα τα κακώς κείμενα της Αμερικανικής Πραγματικότητας. Ένας Λάκης Λαζόπουλος (ας πούμε;) που με τις εκπομπές του, τα κείμενα και τις παρουσιάσεις του, καυτηρίαζε με μοναδικό τρόπο το Αμερικανικό Κατεστημένο. Οι αλήθειες συχνά είναι πολύ πικρές και χρειάζεται λίγο γέλιο για να τις αντέξουμε. Δείτε το...

Ισραήλ: Το Κράτος Τρομοκράτης

Αφορμή για το άρθρο αποτέλεσε ο θάνατος ένος μικρού κοριτσιού μόλις πέντε ετών από επίθεση Ισραηλινών στην Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για φιάσκο των Ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών που νόμιζαν ότι στο συγκεκριμένο χαμόσπιτο κρυβόταν στέλεχος της Χαμάς. Πραγματικά το Ισραήλ έχει πλέον ξεφύγει και αποτελεί ένα Κράτος-Απειλή.
Θυμήθηκα και την υπόθεση με τον στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα και το σχετικό μακελειό. Τί να πεις; Μετά από τόσα που τράβηξαν από το Γ' Ράϊχ, δεν περίμενα ποτέ να κάνουν τα ίδια....

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Επίθεση στον διεθνή στολίσκο "Freedom Flotilla" που μετέφερε εφόδια στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν ισραηλινοί καταδρομείς τα μεσάνυχτα της 31 Μαίου 2010, σε διεθνή ύδατα, με αποτέλεσμα, να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άτομα, ενώ 60 τραυματίστηκαν.
Οι ακτιβιστές ήταν Τούρκοι υπήκοοι που επέβαιναν στο πλοίο «Mavi Marmara» και μετείχαν στην αποστολή βοήθειας στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΑΖΑ

Μνημόνιο: Αναζητείται Έξοδος Κινδύνου

(*) Αναδημοσίευση από παλαιά ανάρτηση του Ιανουαρίου 2011, για να θυμόμαστε τις μέρες εκείνες... που φαίνονται μακρινές.

«Δεν είναι στην ατζέντα» η χρεοκοπία της Ελλάδας δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια Συμποσίου στο Παρίσι, μια μέρα μετά την ανάλογη δήλωση του υπουργού Οικονομικών. Είπε και κάτι άλλο ο Γ. Παπανδρέου: ότι αυξάνονται οι υποστηρικτές της ιδέας του ευρωομολόγου. Πράγματι οι «αγορές», οι οποίες ανησυχούν σφόδρα για τη διασφάλιση των κεφαλαίων τους, πιέζουν αφόρητα για την έκδοση ευρωομολόγου αυξάνοντας δραματικά το κόστος δανεισμού των αυξανόμενων PIGS της Ευρωζώνης.


Με τη σειρά τους οι απειλούμενοι από χρεοκοπία υιοθετούν το αίτημα κι η πίεση προς τη Γερμανία γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Η πίεση των αγορών ωστόσο προς τη χώρα της Μέρκελ έχει πολλαπλό χαρακτήρα:

● Ένα ζητούμενο είναι να σπρώξουν προς τον υφιστάμενο μηχανισμό «στήριξης» όσο περισσότερες χώρες μπορούν, ώστε να υποχρεώσουν τη Γερμανία να αναλάβει αυξημένο κόστος για τη διατήρηση της ισχύος του ευρώ, αλλά και επιπλέον ρίσκο μέσω του ευρωομολόγου.
(Θυμίζουμε ότι ο Τζορτζ Σόρος ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου έχει τοποθετηθεί στο ίδιο πνεύμα: «Το επιτόκιο των πακέτων διάσωσης θα πρέπει να μειωθεί στο επίπεδο στο οποίο μπορεί να δανειστεί και η ίδια η Ε.Ε. Αυτό θα έχει το πλεονέκτημα να αναπτυχθεί μια ενεργή αγορά ευρωομολόγων»).

● Ένα δεύτερο ζητούμενο είναι να φρενάρουν την επιδίωξη της Γερμανίας για τη δημιουργία του επόμενου μηχανισμού, ο οποίος θα προβλέπει την ανάληψη «ευθύνης» εκ μέρους των κατόχων κρατικών ομολόγων σε περιπτώσεις ελεγχόμενων χρεοκοπιών αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης, τις οποίες προβλέπει ο υπό σχεδιασμό γερμανικής έμπνευσης μηχανισμός.

Η πίεση των αγορών πάντως φαίνεται να είναι αποτελεσματική, αν κρίνουμε από τις τελευταίες εξελίξεις.

1. Παρότι η προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό «στήριξης» ήταν μια εύκολη και παστρική δουλειά, αυτή της Ιρλανδίας ήταν περιπετειώδης. Όμως, παρά τη γενικευμένη αντίδραση, παρά τα πύρινα άρθρα των εφημερίδων και τις ανάλογες πολιτικές δηλώσεις – σε αντίθεση με ό,τι έγινε εδώ – οι Ιρλανδοί τσουβαλιάστηκαν εν μια νυκτί.

2. Η Πορτογαλία υφίσταται τρομακτική πίεση, καθώς ήδη το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της πλησιάζει του 7%, αρνητικό ρεκόρ πολλών ετών, σπρώχνοντάς την ακόμη πιο κοντά στον μηχανισμό στήριξης. Η δραματική θέση της Πορτογαλίας αντικατοπτρίζεται και στην πρώτη για το 2011 δημοπρασία εξάμηνων κρατικών «χαρτιών».
Το ποσό ήταν μόλις στα 500 εκατ. ευρώ, αλλά το επιτόκιο έφτασε το 3,686%. Πολύ μεγάλο, αν υπολογίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο ήταν 2,045% και πριν από 12 μήνες 0,592%! Αν αυτό συνέβη στο μισό δισ. ευρώ, τι θα πρέπει να περιμένουμε όταν η χώρα αυτή θα βγει στην πιάτσα για να δανειστεί τα 20 δισ. που θα χρειαστεί το 2011;

3. Ήδη το Βέλγιο, κατά τους Financial Times, βρίσκεται σε διαρκώς εντεινόμενο αδιέξοδο.

4. Η Ισπανία ακολουθεί κι αυτή κατά πόδας την Πορτογαλία με το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της να τραβάει προς το 5,4% και τα ασφάλιστρα κινδύνου να ανεβαίνουν συνεχώς.

5. Οι δυσμενείς αναλύσεις για τη Γαλλία και την αδυναμία ή την κωλυσιεργία της να προωθήσει «μεταρρυθμίσεις» συνεχώς πληθαίνουν, με την ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung να διαπιστώνει στον τίτλο της: «Όχι καλύτερη από την Ελλάδα – σε αξιοθρήνητη κατάσταση η γαλλική οικονομία».

Θα μπορούσε κάποιος να αραδιάσει πολλά ακόμη δεδομένα, όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο του σημερινού σημειώματος. Αρκεί προς το παρόν να διαπιστώσουμε ότι όσο περισσότερο πιέζονται οι χώρες της Ευρωζώνης τόσο πληθαίνουν οι απόψεις υπέρ του ευρωομολόγου. Ενδιαφέρον έχει να προσθέσουμε ότι στη χορεία όσων το θεωρούν απαραίτητο ήδη έχει προστεθεί η (επίσης «κατεχόμενη» από το ΔΝΤ) Ουγγαρία...
Αν αναρωτιέστε πάντως για τη γερμανική αντίδραση σε όλα αυτά, ας σημειώσουμε την πρόταση της Κομισιόν (Μπαρόζο) για την κατανομή των ζημιών στις περιπτώσεις κατάρρευσης τραπεζών. Σύμφωνα με το Reuters η Επιτροπή προτείνει ένα πρόγραμμα δράσης, το οποίο θα θέτει τέλος στην προνομιακή θέση των πιστωτών.
Τι μας λέει αυτό; Ότι διεξάγεται μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ «αγορών» και Γερμανίας, με διάφορα τσιράκια στη μέση να παριστάνουν τους... καμπόσους προκειμένου να εξαγοράσουν χρόνο πολιτικής επιβίωσης. Όχι υπερασπιζόμενοι τους λαούς τους, αλλά κυρίως τη δική τους πολιτική επιβίωση.

Επιπλέον σημειώστε ότι η Γερμανία, αν τελικά – όπερ το πιθανότερον – αποδεχθεί την έκδοση ευρωομολόγου, θα έχει πρώτα διασφαλίσει δύο αυτονόητα κέρδη έναντι του ρίσκου που θα αναλάβει:

● Ότι, προφανώς, θα έχει αποσπάσει από τις ενδιαφερόμενες για το εν λόγω «προϊόν» χώρες και την τελευταία τους δυνατότητα άσκησης οικονομικής πολιτικής και εθνικής κυριαρχίας. Αυτός που δανείζεται και ρισκάρει για λογαριασμό σου σε ελέγχει πλήρως. Άρα η μετατροπή της Ευρώπης σε γερμανικό «δημοσιονομικό Νταχάου» έρχεται πολλά βήματα πιο κοντά.

● Ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις επί κάθε περιουσιακού στοιχείου των χωρών που θα ενταχθούν σε έναν τέτοιο μηχανισμό. Επομένως η δυνατότητα ολόκληρων χωρών να βγουν κάποτε από την κρίση ακέραιες εκμηδενίζονται και η απόπειρα για τη γερμανοποίηση της Ευρώπης θα βρεθεί ένα βήμα πριν από την πραγμάτωσή της. Αυτή είναι η... «οικονομική διακυβέρνηση» την οποία ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός μας.

Όσο για τα «δικά μας», για το τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα, ας μείνουμε σε δύο επισημάνσεις:

1. Αν υποθέσουμε ότι το μέλλον της χώρας μας θα κριθεί από τον βαθμό της βέβαιης κυβερνητικής αποτυχίας στην προσπάθεια για προσαρμογή στους στόχους του Μνημονίου, τότε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η τελική πτώχευση, την οποία με τόσο κόπο προσπαθούν να ξορκίσουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του.
Άλλωστε όποιος, από την αρχή αυτής της κρίσης, αγνόησε τις ποικίλες κατά καιρούς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις βρέθηκε πολλά βήματα πιο κοντά στην πραγματικότητα.

2. Αν πάλι λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν τις κυβερνητικές διαπιστώσεις που διοχετεύονται στα περισσότερο φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, θα πρέπει να σταθούμε σ’ αυτό που μεταδόθηκε χθες από το Mega: ότι Ευρώπη και ΔΝΤ έχουν κάνει, κατά την κυβερνητική άποψη, σοβαρό λάθος στην πολιτική που επελέγη για την Ελλάδα.

Σωστή η διαπίστωση, αλλά είναι ντροπή να το ισχυρίζονται αυτοί που ακόμη και σήμερα μιλούν για επιλογή «σωτηρίας» της χώρας. Την οποία μάλιστα επαίρονται πως οι ίδιοι επέλεξαν και επέβαλαν!

Σενάρια για Αναδιάρθρωση του Χρέους το 2013

(*) Αναδημοσίευση από παλαιά ανάρτηση του Δεκεμβρίου 2010, για να θυμόμαστε τις μέρες εκείνες... που φαίνονται μακρινές.

Επειτα από αλλεπάλληλες µυστικές διαβουλεύσεις, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν ο Λουκάς Παπαδήµος, ο Γιώργος Προβόπουλος, αλλά και τραπεζίτες στους οποίους έχει εµπιστοσύνη η κυβέρνηση. Το οικονοµικό επιτελείο κατέληξε σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους µετά το 2013 χωρίς κούρεµα της αξίας των οµολόγων, το οποίο κοινοποίησε ανεπισήµως στις Βρυξέλλες, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και στο Βερολίνο και αντιµετωπίζεται κατ’ αρχήν θετικά από τις Βρυξέλλες.
Το σχέδιο απορρίπτει κάθε ιδέα αναδιάρθρωσης οποιασδήποτε µορφής πριν από τη λήξη του προγράµµατος δανειοδότησης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ (2013), κάτι που πολλοί κοινοτικοί παράγοντες είχαν προτείνει, µε ταυτόχρονη µάλιστα κίνηση των τριών «επικίνδυνων χωρών» (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).
Σύµφωνα µε το σχέδιο, στο οποίο κατέληξε η ελληνική πλευρά έπειτα από εβδοµάδες προτάσεων και σχεδίων επί χάρτου, η Ελλάδα θα προβεί µετά τη λήξη του Μνηµονίου σε αναδιάρθρωση του χρέους της µε δύο κυρίαρχα στοιχεία. Αφενός, την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής, όχι µόνο για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και γι’ αυτά που έχει λάβει από έτερους πιστωτές. Αφετέρου, θα ζητήσει τη µείωση του επιτοκίου των δανείων αυτών. Ωστόσο, δεν θα επιδιώξει κούρεµα (hair cut) της αξίας των οµολόγων της.
Προϋπόθεση για να εφαρµοστεί το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης – που φαίνεται να παίρνει κατ’ αρχήν πράσινο φως από τις Βρυξέλλες – είναι να υπάρξει µέχρι τότε βελτίωση των µεγεθών της ελληνικής οικονοµία. Αυτό, κατά τους αρµόδιους (εγχώριους και ξένους) δεν µπορεί να επιτευχθεί παρά µόνο µε την πιστή εφαρµογή του Μνηµονίου σε όλο το διάστηµα που αποµένει, χωρίς υπαναχωρήσεις και καθυστερήσεις.


Τάξη στα δηµοσιονοµικά.

Ειδικότερα, όπως λένε κοινοτικές πηγές, για να είναι σε θέση η Ελλάδα να διαπραγµατευθεί αναδιάρθρωση του χρέους της µε τους όρους που επιθυµεί, πρέπει να έχει βάλει σε τάξη τα δηµοσιονοµικάτης – να αυξηθούν τα έσοδα και να περιοριστούν οι δαπάνες ώστε να συρρικνωθεί το έλλειµµα σύµφωνα µε τους στόχους. Για τον λόγο αυτό χρησιµοποιείται ήδη η τεχνογνωσία του ΔΝΤ για την αναδιοργάνωση των εφοριών, ενώ η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής θεωρείται όρος εκ των ων ουκ άνευ. Αντιστοίχως, ο περιορισµός των δαπανών «µεταφράζεται» από τους… κριτές της ελληνικής οικονοµίας σε συρρίκνωση του κρατικού και ευρύτερου κρατικού τοµέα, µε παράλληλη προσπάθεια αποτελεσµατικότερου κράτους, κάτι που θα συµβάλει – µαζί µε άλλα µέτρα – στην προσέλκυση επενδύσεων.

Θέµα προτεραιότητας θεωρούνται και οι διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες ήδη προχωρά µε ταχύτητα η κυβέρνηση. Το ζήτηµα των εργασιακών σχέσεων θεωρείται κοµβικό για τους κοινοτικούς, διότι – κατ’ αυτούς – έτσι θα µειωθεί το κόστος εργασίας και θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονοµίας. Δεν είναι άλλωστ ετυχαίο ότι στους δείκτες ανταγωνιστικότητας που ετοιµάζεται να παρουσιάσει ο Ολι Ρεν – µε βάση τους οποίους θα αξιολογούνται οι χώρες – πρώτος είναι το κόστος εργασίας. Τέλος, σε αυτό το δυσµενές περιβάλλον, θα απαιτηθούν προσπάθειες για ενίσχυση της ανάπτυξης, κάτι που είναι προαπαιτούµενο για τις αγορές όταν η Ελλάδα βγει να ζητήσει νέα δάνεια.

Ο φόβος της Fitch.

Τα τελευταία 24ωρα υπήρξε µεγάλη ανησυχία στην Αθήνα για το ενδεχόµενο υποβάθµισης της ελληνικής οικονοµίας από τον οίκο Fitch – τον τελευταίο που δεν έχει τοποθετήσει τα ελληνικά οµόλογα στην κατηγορία «σκουπίδια»(junk). Και αυτό διότι η ΕΚΤ ενδεχοµένως να έπρεπε να αλλάξει την πολιτική αποδοχής των ελληνικών οµολόγων ως εγγύηση και αγοράς τους στη δευτερογενή αγορά – ή, στην καλύτερη περίπτωση, να συνέχιζε την ίδια πολιτική επιβάλλοντας µεγαλύτερο κούρεµα από αυτό που ισχύει σήµερα (σ.σ. η ΕΚΤ τα δέχεται µε 15% λιγότερο από την αξία τους).

Και η Ιρλανδία στα Νύχια της Τρόϊκας

(*) Αναδημοσίευση από παλαιά ανάρτηση του Δεκεμβρίου 2010, για να θυμόμαστε τις μέρες εκείνες... που φαίνονται μακρινές.

Μετά την Ελλάδα και η Ιρλανδία προσέφυγε στον Μηχανισμό Στήριξης, κάτω από τις πιέσεις των "Αγορών". Υπό οικονομική κηδεμονία λοιπόν και αυτή, με την Τρόϊκα να αναλαμβάνει τα ηνία της Χώρας. Το καμάρι της "Ελεύθερης Αγοράς", η Χώρα των Οικονομικών Θαυμάτων, η "Κέλτικη τίγρης" βρίσκεται πλέον στα νύχια του Δ.Ν.Τ απόλυτα υποταγμένη στους δανειστές της. Το Μέλλον της Ευρωζώνης γίνεται ζοφερό....

Οι όροι Δανεισμού

Με επιτόκιο υψηλότερο από της Ελλάδας θα πάρει η Ιρλανδία τα85 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό βοήθειας. Το σχέδιο διάσωσης για την Ιρλανδία στο οποίο κατέληξαν χθες οι υπουργοί Οικονοµίας της ευρωζώνης, προβλέπει ότι το μέσο επιτόκιο θα κινείται γύρω στο 5,8%, έναντι 5,2% του ελληνικού πακέτου στήριξης.

Η απόφαση καθορίζει ότι το διάστηµα αποπληρωµής θα µπορεί να φτάσει έως και 11 χρόνια (4 χρόνια περίοδος χάριτος και διάρκεια αποπληρωµής 7 ετών).

Για το ποσό που συνεισφέρει το ∆ΝΤ 22,5 δισ. ευρώ, το επιτόκιο θα είναι χαµηλότερο από αυτό της ευρωπαϊκής συµµετοχής, που εκτιµάται γύρω στο 4,4%. Η Βρετανία, η Σουηδία και η ∆ανία που είναι εκτός της ζώνης του ευρώ, θα προσφέρουν διµερή δάνεια στο ∆ουβλίνο. Η συµβολή της Βρετανίας εκτιµάται γύρω στα 3,8 δισ. ευρώ.

Η συµφωνία προβλέπει ότι στο ∆ουβλίνο θα δοθούν άµεσα 10δισ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήµατος και άλλα 25 δισ. ευρώ θα κρατηθούν ως απόθεµα και πάλι για τη στήριξη των τραπεζών. Παράλληλα, για να αντιµετωπίσει η ιρλανδική κυβέρνηση τα δηµοσιονοµικά προβλήµατα προβλέπεται να διατεθούν 50 δισ. ευρώ. Το ∆ουβλίνο αναµένεται να εφαρµόσει πρόγραµµα λιτότητας συνολικά για 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια τεσσάρων ετών, καθώς η περίοδος δηµοσιονοµικής εξυγίανσης και µείωσης του ελλείµµατος κάτω από 3% του ΑΕΠ για το ∆ουβλίνο διαρκεί µέχρι το 2015 µετά την παράταση ενός έτους που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πακέτο στήριξης παρέχει στην Ιρλανδία τον απαραίτητο χρόνο για να «αντιµετωπίσει επιτυχώς τα πρωτοφανή προβλήµατα, που αντιµετωπίζουµε από την αρχή της οικονοµικής κρίσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν µετά την απόφαση του Eurogroup.

Η δηµοσκόπηση

Στάση πληρωµών αντί για προσφυγή στον ευρωπαϊκό µηχανισµό στήριξης θα προτιµούσε η πλειονότητα των πολιτών στην Ιρλανδία, σύµφωνα µε δηµοσκόπηση που δηµοσιεύθηκε χθες στην εφηµερίδα «Irish Independent». Στην έρευνα συµµετείχαν 500 άτοµα. Το 57% δήλωσε ότι η κυβέρνηση Κόουεν θα έπρεπε να κηρύξει στάση πληρωµών αντί να προσφύγει στον µηχανισµό στήριξης,ενώ δύο στους τρεις ερωτηθέντες διατύπωσαν την πλήρη διαφωνία τους µε τα νέα µέτρα λιτότητας. Συγκεκριµένα, 66% των Ιρλανδών αντιτίθεται στη µείωση του βασικού µισθού, 60% τάσσεται κατά της µείωσης των οικογενειακών επιδοµάτων και 65% κατά της αύξησης του κόστους εγγραφής στο πανεπιστήµιο.

Η ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ

Όταν τον Μάη του 2010 η Ελλάδα προσέφυγε στον Μηχανισμό Στήριξης και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, υπό καθεστως κηδεμονίας (Δ.Ν.Τ, Ε.Κ.Τ, Ε.Ε) οι Ιρλανδικές εφημερίδες χλεύαζαν τους Έλληνες Πολίτες με άρθρα και πολιτικές γελοιογραφίες.
Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα και πήραν το μάθημά τους. Σας παρουσιάζω παρακάτω δύο γελοιογραφίες του ίδιου μάλιστα γελοιογράφου. Μία όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα νύχια της Τρόϊκας και μία τώρα.....
Η Εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται πάντα κρύο !!

Σκίτσα του Martyn Turner, από την Εφημερίδα “The Irish Times”

Το Σκιάχτρο του Χρέους

(*) Αναδημοσίευση από παλαιά ανάρτηση του 2011, για να θυμόμαστε τις μέρες εκείνες... που φαίνονται μακρινές.


Το (ελληνικό) χρέος είναι μια οικονομική πραγματικότητα (ή πρακτική αν προτιμάτε) την οποία οι πιστωτές (αγορές) αξιοποιούν για να κατασπαράξουν τον οφειλέτη εξ ολοκλήρου. Οι πιστωτές δεν γυρεύουν απλώς χρήμα. Αυτό το έχουν εισπράξει διπλό και τρίδιπλο με τα τοκογλυφικά επιτόκια. Αυτό που επιζητούν είναι αυτό ακριβώς που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η ελληνική κυβέρνηση με τις περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο όρος διαρθρωτικές αλλαγές είναι ένα πακέτο που έχει από τη δεκαετία του 1980 επεξεργαστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το «προσφέρει» σε όποια κυβέρνηση προσφύγει στις ... υπηρεσίες του. Το πακέτο «διαρθρωτικές αλλαγές» στην γλώσσα των χρηματοπιστωτικών μαφιόζικων οργανισμών διατυπώνεται ως εξής: «το κράτος ή θα ιδιωτικοποιηθεί ή θα πεθάνει». Η ιδιωτικοποίηση στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει ότι το κράτος «απελευθερώνεται» από τις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών του. Έτσι λοιπόν, στοιχειώδεις υποχρεώσεις του κράτος , όπως η εξασφάλιση υγείας, παιδείας, η παροχή ηλεκτρικού, νερού, η δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομος), ακόμη και η ίδια η ασφάλεια (στρατός, αστυνομία, ακτοφυλακή, φυλακές) γίνονται εμπορεύματα και παραδίδονται προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες κεφαλαιούχους.

Για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία απαιτείται πρώτα απ όλα η διάλυση. Η επίθεση στο δημόσιο, επί δικαίων και αδίκων, καθώς και στο πενιχρό εισόδημα των συνταξιούχων, αυτό το νόημα έχει. Τη διάλυση του δημόσιου και κοινωνικού ιστού, έτσι ώστε να παραλύσει κάθε δυνατότητα αντίστασης πριν την επέλαση και την τελική έφοδο των «επενδυτών»...

Για την παράλυση της κοινωνίας απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο φόβος ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση προκαλείται από το σκιάχτρο του χρέους. Το σκιάχτρο είναι «κατασκευασμένο» για να φοβίζει - παραλύει τους εργαζόμενους έτσι ώστε να αποδέχονται τις «λύσεις» των διαρθρωτικών αλλαγών και να μη αναζητούν προσφορότερες πολιτικές που θα διαταράξουν το Παγκόσμιο Οικονομικό και Χρηματοδοτικό Status . Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι ξεπεράσουν τον φόβο του σκιάχτρου, τότε μπορεί να εμφανιστεί ο πραγματικός τρόμος: Ο τρόμος του Τραπεζικού Κεφαλαίου και των λοιπών Επενδυτών – Ομολογιούχων των Αγορών, μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν το χρήμα και τους φοβισμένους «δουλοπάροικούς» τους...

Ο Προϋπολογισμός του Έτους 2011

(*) Αναδημοσίευση από παλαιά ανάρτηση του Δεκεμβρίου 2010, για να θυμόμαστε τις μέρες εκείνες... που φαίνονται μακρινές.

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2011. Όπως προβλέπει το Μνημόνιο, αλλά και μετά την παρέμβαση της Τρόϊκας (Δ.Ν.Τ - Ε.Κ.Τ - Ε.Ε), ο φετεινός θα είνα ο πιο σκληρός από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους. Θα τον χαρακτήριζα επιεικώς ανάλγητο. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τι περιλαμβάνει και θα καταλάβετε !!



Τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,4% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μείωση αυτή, προβλέπονται παρεμβάσεις και μέτρα που αφορούν τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 14,3 δισ. ευρω.

Τα μέτρα αυτά είναι:

- Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% (800 εκατ. ευρώ), με ταυτόχρονη μείωση στο συντελεστή 6,5% (-250 εκατ. ευρώ) των φαρμάκων και των ξενοδοχείων, την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανση, που αναμένεται να γίνει από τον Οκτώβριο του 2011 (600 εκατ. ευρώ) και την ταυτόχρονη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης (-200 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά θα αντικαταστήσουν τη μετάταξη του 30% των προϊόντων από το συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23% που προβλέπονταν στο Μνημόνιο.
- Η αύξηση των εσόδων από το νέο πλαίσιο φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 680 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την ειδική εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις (1 δισ. ευρώ) και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων από 24% σε 20% (-320 εκατ. ευρώ).
- Την απόδοση των μέτρων από το νέο πλαίσιο στη φορολογία εισοδήματος (900 εκατ. ευρώ).
- Τα έσοδα από τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων (700 εκατ. ευρώ).
- Τα έσοδα από τη φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων (300 εκατ. ευρώ).
- Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (270 εκατ. ευρώ).
- Τα «πράσινα» τέλη, ύψους 150 εκατ. ευρώ.
- Τα μέτρα ενάντια στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο, ύψους 1,59 δισ. ευρώ.
- Τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (690 εκατ. ευρώ).

Δαπάνες

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στον τομέα των δαπανών αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων 6,5 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν από:

- Κατά 1,15 δισ. ευρώ από τη μεταφορά στο 2011 στις επιπτώσεις των μέτρων που είχαν ληφθεί το 2010.
- Κατά 1,5 δισ. ευρώ των παρεμβάσεων που προβλέπονταν στο μνημόνιο στο σκέλος των δαπανών και αφορούν μεταξύ άλλων την εξοικονόμηση πόρων από τον «Καλλικράτη», την εξοικονόμηση πόρων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου και την εισοδηματική πολιτική.
- Τις νέες παρεμβάσεις που θα γίνουν στις δαπάνες για το 2011 και αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων 3,85 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση πόρων 800 εκατ. ευρώ από τις παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν στις ΔΕΚΟ.
- Από την εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ από τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στα οικογενειακά επιδόματα.
- Από την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ εξαιτίας της περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου κατά 5%.
- Από την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ, λόγω της περαιτέρω μείωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα.
- Από τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται η μείωση των δαπανών υγείας κατά 2,1 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και τις νέες διαδικασίες προμηθειών, καθώς και το νέο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων.

Έσοδα
Αυξημένα κατά 948 εκατ. ευρώ θα είναι τα φορολογικά έσοδα που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% και να ανέλθει στα 52,86 δισ. ευρώ, έναντι 51,912 δισ. ευρώ το 2010.
Προβλέπεται η αύξηση των χαμηλών συντελεστών από 11% σε 13% και από 5,5% σε 6,5%, παράλληλα με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% από 11% σήμερα για τα ξενοδοχεία και τα φάρμακα.
Παράλληλα, εξισώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης (χωρίς να αναφέρεται πότε θα ξεκινήσει το συγκεκριμένο μέτρο), ενώ θα χορηγηθούν 400 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.
Επίσης, το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδυτών θα παραμείνει αμετάβλητο στα επίπεδα του 2010, δηλαδή τα 8,5 δισ. ευρώ (ενώ προβλεπόταν μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ), ενώ μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20%.

Το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,9% και να ανέλθει σε 57,520 δισ. ευρώ από 54,853 δισ. ευρώ φέτος. Αναλυτικά:

- Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,2% και να ανέλθουν στα 20,880 δισ. ευρώ, από 20,440 δισ. ευρώ φέτος.
- Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος προβλέπεται να είναι μειωμένα κατά 0,5% στα 14,820 δισ. ευρώ, έναντι 14,9 δισ. ευρώ φέτος.
- Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα είναι μειωμένος κατά 16%, ενώ ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,5%.
- Τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία αναμένεται να αυξηθούν κατά 51,7% και να ανέλθουν στα 910 εκατ. ευρώ, έναντι 600 εκατ. ευρώ το 2010.
- Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,6% και να ανέλθουν στα 31,980 δισ. ευρώ, από 31,472 δισ. ευρώ.
- Τα μη φορολογικά έσοδα αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση 58,4% και να διαμορφωθούν σε 4,660 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω του εφάπαξ τέλους που θα εισπραχθεί από τη χορήγηση αδειών, τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών, των ετήσιων δικαιωμάτων από τη λειτουργία τους, την αύξηση των παραβόλων της δικαστικής διαδικασίας, την επίσπευση είσπραξης των φορολογικών προστίμων, την πώληση αδειών συχνοτήτων, την ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο, βασικός στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ, από 9,4% φέτος. Το 2009, το έλλειμμα έφθασε το 15,4% ή 36,2 δισ. ευρώ. Φέτος, η μείωση θα ανέλθει σε ποσοστό 6% του ΑΕΠ (πάνω από 14 δισ. ευρώ), καθώς εκτιμάται ότι το έλλειμμα του 2010 θα κλείσει στο 9,4% του ΑΕΠ ή στα 22 δισ. ευρώ.

Διαρθρωτικές αλλαγές

Στον προϋπολογισμό προαναγγέλλονται παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, πέραν της αναφοράς για τις έως σήμερα κινήσεις, καθώς επισημαίνεται ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης για τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2010 και για τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία έως το τέλος Μαρτίου 2011.
Στόχος είναι η συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2009-2060, αντί για περίπου 12,5% του ΑΕΠ, που υπολογίζεται ότι θα ήταν με τα σημερινά δεδομένα.
Για την αγορά εργασίας, αναφέρεται ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν στη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της αυτόματης επέκτασης των τομεακών συμφωνιών σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις και στην τροποποίηση του πλαισίου διαιτησίας.
Για τα «κλειστά επαγγέλματα», μετά τις οδικές μεταφορές, θα ακολουθήσουν ειδικότητες και κλάδοι, όπως οι νομικοί, οι φαρμακοποιοί, οι συμβολαιογράφοι, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί, οι ορκωτοί λογιστές, κλπ, ενώ για την αγορά ενέργειας, επισημαίνεται ότι στόχος είναι η ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο εξορθολογισμός (αυξήσεις) στα τιμολόγια λιανικής, παράλληλα με έναν μηχανισμό προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού (κοινωνικό τιμολόγιο).

Το "Αουσάϊντερ" των Αυτοδιοικητικών Εκλογών - Γιάννης Δημαράς

(*) Αναδημοσίευση από παλαιά ανάρτηση του Οκτωβρίου 2010, για να θυμόμαστε το πολιτικό κλίμα εκείνων των ημερών. Η πολιτική κατηφόρα και αναξιοπιστία του Γιάννη Δημαρά από τότε είναι... παροιμιώδης!!!

Σε ρυθμιστικό παράγοντα της εκλογικής αναμέτρησης των Αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, αναδεικνύεται ο "Αντάρτης" του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δημαράς. Πρόσφατα γκάλλοπ δείχνουν την όλο και μεγαλύτερη απήχηση του στο εκλογικό σώμα και μάλιστα αν καταφέρει να είναι στην δεύτερη, επαναληπτική ψηφοφορία, οι πιθανότητες νίκης του συνδυασμού του είναι εξαιρετικά αυξημένες.



ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο κ. Γιάννης Δημαράς δεν έγινε γνωστός ως δημοσιογράφος ή ως πολιτικός, αλλά πρώτα απ΄ όλα ως καλαθοσφαιριστής. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1965 από τον Αμύντα, με τον οποίο κατέκτησε επτά πρωταθλήματα μικρότερων κατηγοριών, και στη συνέχεια αγωνίστηκε από το 1969 ως το 1973 στον Παναθηναϊκό με τον οποίο κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος. Την περίοδο 1969-70 εργάστηκε και ως προπονητής του Αθηναϊκού.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά. Εγινε γνωστός όμως από τις εκπομπές του στην τηλεόραση και ιδίως από τους «Ρεπόρτερς» που παρουσίαζε με τους κκ. Γ. Λιάνη και Κ. Χαρδαβέλλα και ακολούθησε η εκπομπή «Τρεις στον αέρα». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΔΗΚΚΙ, με το οποίο εξελέγη βουλευτής το 1996, αλλά αποχώρησε το 2003 για να επανενταχθεί στο ΠαΣοΚ με το οποίο εκλέγεται βουλευτής από το 2004. Το 2002 έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος στον Δήμο Αθηναίων καταγράφοντας ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό (11,10% απέναντι στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και στον κ. Χρ. Παπουτσή ).


Στις 6 Μαΐου 2010 ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου τον διέγραψε μαζί με την κυρία Σοφία Σακοράφα και τον κ. Β. Οικονόμου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος επειδή αρνήθηκε να υπερψηφίσει το σχετικό σχέδιο νόμου για τον μηχανισμό στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ ψηφίζοντας «παρών». Την ίδια στάση κράτησε και στην ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, παρ΄ ότι βολιδοσκοπήθηκε από το ΠαΣοΚ για να το υπερψηφίσει δημιουργώντας τις συνθήκες επιστροφής του.

Πριν από έναν μήνα ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ενώ την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε ως αντιπεριφερειάρχη του τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ κ. Χρ. Κουρούση, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την κυρία Μπακογιάννη.

Τρεις Νεκροί μετά από Επίθεση με Μολότωφ σε Τράπεζα

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΗΡΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΗΚΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ TV

Η αντιπαράθεση επεκτάθηκε και στην Βουλή, που συνεδρίαζε για την έγκριση των μέτρων, με κοκκορομαχίες και καταλογισμό ευθυνών στα Κόμματα που στήριξαν την Πορεία και την Πανελλαδική Απεργία της Ημέρας.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Τρεις νεκροί βρέθηκαν σε κτίριο που στεγάζει υποκατάστημα της Τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου. Και οι τρεις βρίσκονταν εντός του κτιρίου όταν ξέσπασε φωτιά από ρίψη μολότοφ και δεν κατάφεραν να απεγκλωβιστούν. Πρόκειται για έναν άνδρα και δύο γυναίκες (εκ των οποίων η μία έγκυος 4 μηνών) που πέθαναν από ασφυξία στην προσπάθεια τους να εγκαταλείψουν το κτίριο.
Η ενέργεια αποδίδεται σε αντιεξουσιαστές κουκουλοφόρους και κατάφερε να αμαυρώσει μια μεγαλειώδη Πορεία-Διαδήλωση 150.000 χιλιάδων κόσμου, εναντίον των οικονομικών μέτρων του Δ.Ν.Τ μετά την προσφυγή της Ελλάδας στον "Μηχανισμό Στήριξης".
....ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Σε δεύτερη μοίρα πέρασε η Γενική απεργία και συμμετοχή στην Πορεία των χιλιάδων εργαζομένων ενάντια στα οικονομικά μέτρα που προβλέπει ο μηχανισμός στήριξης.
Τα Ξένα Ειδησειογραφικά Μέσα βρήκαν αφορμή να παρουσιάσουν την Ελλάδα με τα μελανώτερα χρώματα. Ταξιδιωτικές οδηγίες εξέδοσαν σχεδόν όλες οι Χώρες και συνέστησαν στους τουρίστες να αποφύγουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Πλήγμα για τον Τουρισμό. Τι να πεις;

ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
Μόλις η είδηση της τραγωδίας έγινε γνωστή, ξέσπασαν ταραχές σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας στη Σταδίου, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, προσπαθώντας να διαλύσει τη συγκέντρωση.
Η αστυνομία κατάφερε να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος, προκειμένου να γίνει αυτοψία στο σημείο, παρουσία εισαγγελέα. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στην υπόλοιπη χώρα.

Σαντάμ Χουσεΐν

Ο Σαντάμ Χουσεΐν (πλήρες όνομα: Σαντάμ Χουσεΐν Αμπντ αλ Ματζίντ αλ Τικρίτι) πρόεδρος του Ιράκ, γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1937 στο Τικρίτ και εκτελέστηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 2006, μετά την καταδίκη του από ιρακινό δικαστήριο εις θάνατον δι' απαγχονισμού. Ο Σαντάμ Χουσεΐν κυβέρνησε το Ιράκ από τις 16 Ιουλίου 1979 έως τις 9 Απριλίου του 2003, όταν και καθαιρέθηκε από την εξουσία, έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση των Η.Π.Α. στο Ιράκ, με την κωδική ονομασία "Σοκ και δέος".
Ο Σαντάμ Χουσεΐν ως σουνίτης αποτελούσε τη μειοψηφία των Ιρακινών. Το 1956 έγινε μέλος του κόμματος Μπάαθ και τρία χρόνια αργότερα συμμετείχε στο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του τότε δικτάτορα, στρατηγού Αμπντούλ Καρίμ Κασέμ.
Το 1959 εγκατέλειψε το Ιράκ και έζησε στην εξορία στο Κάιρο για να επιστρέψει τέσσερα χρόνια αργότερα, ανεβαίνοντας αργά αλλά σταθερά τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας του Μπάαθ. Το 1979 ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος και ξεκίνησε εκστρατεία κατά των πολιτικών του αντιπάλων, εξοντώνοντας πολλούς. Από τότε ουσιαστικά ξεκινά και η μακρόχρονη διακυβέρνησή του...

Το 1990 επιτέθηκε κατά του Ιράν, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να ανατρέψει την πορεία της γειτονικής χώρας προς τον ισλαμισμό. Κατά τη διάρκεια του οκταετούς αιματηρού πολέμου, ένα εκατομμύριο άνθρωποι και από τις δύο πλευρές έχασαν τη ζωή τους.
Τον 1990 κατηγόρησε το γειτονικό Κουβέιτ ότι κρατά την τιμή του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα. Επιτέθηκε και κατέλαβε τη χώρα, ξεκινώντας τον πρώτο πόλεμο του Περσικού Κόλπου. Τον Ιανουάριο του 1991, διεθνείς δυνάμεις με τις ΗΠΑ εξαπέλυσαν επίθεση, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιρακινοί στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους.
Μετά τις επιθέσεις της 1ης Σεπτεμβρίου, το Ιράκ χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο Μπους "μέρος του άξονα του Κακού" και μπήκε στην "Μαύρη Βίβλο". Η Ουάσινγκτον πίστευε ότι διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Παρά το γεγονός ότι τέτοια όπλα δεν βρέθηκαν ποτέ και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εισέβαλαν στη χώρα το Μάρτιο του 2003, όπου αρχίζει και η αρχή του τέλους για το Σαντάμ.

Η περίοδος διακυβέρνησης Σαντάμ έφτασε στο τέλος της στις 9 Απριλίου όταν οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν και κατέλαβαν την Βαγδάτη. Από την ημέρα της καθαίρεσής του έως και τις 13 Δεκεμβρίου του 2003, είχε βρει καταφύγιο σε ένα δωμάτιο κάτω από το έδαφος, κοντά στην γενέτειρά του, το Τικρίτ, όπου και συνελήφθη.
Στις 5 Νοεμβρίου 2005 οδηγήθηκε σε δίκη, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για την σφαγή στο χωρίο στο Ντουτζάιλ.. Περίπου ένα χρόνο μετά, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην ηγέτη του Ιράκ και τον καταδίκασε εις θάνατον δι' απαγχονισμού. Η ποινή εκτελέστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2006, περίπου στις 6 π.μ. τοπική ώρα.

Με την εκτέλεση του έκλεισε ένα από τα πιο αιματηρά κεφάλαια στην ιστορία του Ιράκ...

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου.
Αχιλλέας

"Η Αποκατάσταση" - Κατερίνα Γώγου

Σκοτεινά Πάθη

Δεν πολεμούμε τα σκοτεινά μας πάθη με νηφάλια, αναιμικιά, ουδέτερη, πάνω από τα πάθη αρετή. Παρά με άλλα σφοδρότερα πάθη. Αφήνουμε τη θύρα μας ανοιχτή στην αμαρτία.
Δε βουλώνουμε τ' αφτιά μας να μην ακούσουμε τις Σειρήνες. Δε δενόμαστε από φόβο στο κατάρτι μιας μεγάλης Ιδέας, μήτε παρατούμε το καράβι και χανόμαστε γρικώντας, φιλώντας τίς Σειρήνες.
Παρά εξακολουθούμε την πορεία μας, αρπάζουμε και ρίχνουμε τις Σειρήνες στο καράβι μας και ταξιδεύουν κι αυτές μαζί μας.

"Ασκητική" - Νίκος Καζαντζάκης

Back to TOP  

Back to TOP